Ve Španělsku objevili bojiště, kde dosáhl vojevůdce Hannibal svého prvního vítězství

Hledání místa bitvy se opíralo o záznamy řeckého historika Polybia / Pixabay
Vědci našli místo, kde se odehrála Hannibalova první velká bitva. Jeho armáda 25 000 mužů a 40 válečných slonů tam porazila španělské kmeny o síle 100 000 bojovníků. Podle nového výzkumu došlo ke střetu v roce 220 př. n. l. na březích řeky Tagus mezi Driebes a Illanou ve španělské provincii Guadalajara.

Bitva proběhla v blízkosti osady Caraca ve středním Španělsku. Hannibalovi bylo tehdy pouhých 27 let. Jeho úspěch posílil jeho postavení a umožnil mu převzít velení ve válkách, které vyvrcholily pochodem na Řím se 40 slony. 

Hannibal využil terénu ve svůj prospěch. Nepřítel byl v přesile přibližně čtyři ku jedné a strategicky uvažující vojevůdce věděl, že souboj by pro jeho jednotky znamenal krveprolití. Proto své bojovníky umístil tak, že jediný způsob, jak se k nim nepřátelské kmeny mohly přiblížit, bylo překročení brodu na řece Tagus. 100 000 Španělů se tak muselo soustředit do jednoho bodu a nemohlo zaútočit. Když přecházeli brod, Hannibalovi muži je v houfech pobili. 

Nešlo ale jenom o umístění kavalérie k brodu, Hannibal také nařídil rychle vystavět palisádu rovnoběžně s řekou. Zde čekali sloni a pěchota. Bojující Španělé tak měli jen dvě možnosti, jak se dostat k Hannibalovým mužům, a to riskovat překročení řeky hluboké až 2 metry, nebo překročit brod a čelit čekající kavalérii.

Mnoho z nich tak zahynulo v řece a ti, kterým se přechod podařil, byli na druhém břehu zabiti. Pro Hannibala mohla být užitečná i nedaleká vyvýšenina El Jardín. Místo jihovýchodně od hlavní bitvy poskytovalo výhodnou pozici pro řízení manévrů. Podle vědců mohlo být také využito k ukrytí jeho doprovodu a lehké jízdy.

Hledání místa bitvy se opíralo o záznamy řeckého historika Polybia a římského autora Tita Livia. Vědci z archeologického týmu Caraca-Driebes, Národního muzea římského umění a Španělského institutu geologické těžby (IGME) kombinovali různé zdroje informací.

Posuzovali historické záznamy, zkoumali geologická data a archeologické studie, aby našli nejlogičtější cestu, kterou se Hannibal vracel do svého zimního sídla Qart Hadasht, dnešní španělské Cartageny, a při té příležitosti svedl bitvu.

Podle studie použil starodávnou cestu spojující Complutum, nyní Alcalá de Henares v madridském regionu, s Carthago Nova, dnes Cartagena v Murcii. Trasa překročila řeku Tagus poblíž Driebes u osady Caraca. Brod na řece Tagus se v době bitvy zřejmě nacházel na stejném místě jako dnes. Archeologické nálezy také hovoří o stříbře a keramice, obojí zřejmě patřilo Hannibalovým válečníkům.

Mohlo by vás zajímat

Reklama