Podle meteorologů musíme vyrovnat křivky pandemie i změny klimatu

Pandemie zhoršuje socioekologické dopady klimatické krize / Pixabay
Svět by měl bojovat se změnami klimatu se stejnou vervou, jako tomu je u současné koronavirové pandemie. To ve středu 22. dubna v rámci Dne Země uvedla Organizace spojených národů (OSN).

Je na čase vyrovnat křivku změny klimatu, protože posledních pět let je vůbec nejteplejších v historii Země, přišlo varování z tábora Světové meteorologické organizace (WMO). 

„Odhadujeme, že letos dojde ke snížení emisí uhlíku o šest procent kvůli nízkým emisím z dopravy a průmyslové výroby,“ uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas. SARS-CoV-2 utlumil průmyslovou aktivitu lidstva a ulevil ovzduší po celém světě. I tak to neznamená, že už se nás změny klimatu netýkají.

Pandemie zhoršuje socioekologické dopady klimatické krize. Například je teď těžší ochránit lidi před extrémními povětrnostními podmínkami nebo před hladomorem v Africe, který vzniká kvůli rojům kobylek devastujícím úrodu. 

Navíc po pandemii se zase všechno vrátí do normálu a emise uhlíku opět začnou prudce vzrůstat. Jak uvedla WMO, s velkou pravděpodobností se tak stane už příští rok. 

Současná pandemie sice prohlubuje ekonomickou krizi, ale boj proti klimatickým změnám může ekonomiku, ekosystémy a pohodu lidí ohrožovat po celá staletí. Podle WMO byly na jedné klíčové globální pozorovací stanici zaznamenány o 26 procent vyšší hladiny oxidu uhličitého než v roce 1970, tedy v době, kdy se průměrná globální teplota zvýšila o 0,86 stupně Celsia. „Musíme vyrovnat křivky pandemie i změny klimatu“, nabádá Taalas a pokračuje: „Musíme ukázat stejné odhodlání a jednotu v boji proti změnám klimatu stejně jako u Covid-19.“ Hovoří ale o boji ne jen v krátkodobém horizontu, má na mysli generační úsilí. 

Po každé hospodářské krizi vždycky přichází zotavení Země, ovšem po každé takové krizi nakonec emise začnou opět raketově narůstat, někdy i rychleji než před obdobím krize. Podle organizace je důležité, aby jakékoliv stimulační balíčky pro zotavení po pandemii, pomohly jak v růstu ekonomice, tak zeleně. Tato krize donutila lidstvo zastavit a uvědomit si dopad svého počínání na životní prostředí. Poučí se, nebo naopak bude dál pokračovat v „normálu“?

Mohlo by vás zajímat

Reklama