Aplikace eRouška je k dispozici i pro iOS

Aplikace pomocí technologie Bluetooth zaznamenává na zařízení svého majitele anonymizované identifikátory dalších eRoušek / Pixabay
Po dlouhém čekání Apple schválil vydání aplikace eRouška. Aplikace je ke stažení v App Storu. Ke 160 000 uživatelům Android verze aplikace se tak mohou přidat také majitelé telefonů od Applu. Funkčnost je pro oba operační systémy totožná.

iOS verze však má svá specifika kvůli tomu, že systém uspává aplikace běžící na pozadí. Autoři aplikace i proto zvažují možnost využít pár dní starý Apple/Google protokol a navrhnout případné úpravy.

Aplikaci eRouška vymysleli a naprogramovali dobrovolníci, kteří se sešli na platformě COVID19CZ. eRoušku vyvíjeli pod záštitou Ministerstva zdravotnictví, které aplikaci oficiálně vydalo. V Google Play se na účtu ministerstva aplikace objevila na Bílou sobotu, v App Storu je k nalezení od dnešního rána – tedy o 14 dní později. Funguje stále stejně.

Rozdíl se dá najít pouze v tom, že Apple bohužel zatím omezuje běh aplikace na pozadí. Proto může mít eRouška na zařízeních Apple někdy časové mezery ve sběru dat. I přesto je však na iPhonu či iPadu pro ostatní zařízení stále viditelná.

Vývojáři eRoušky to zatím vyřešili částečně a uživatelům radí, jak na spolehlivé skenování přímo v aplikaci. Protože se s podobnými problémy potýkají obdobné aplikace po celém světě, zvažují i autoři aplikace možnosti využití nového protokolu od Apple/Google.

Aplikace pomocí technologie Bluetooth zaznamenává na zařízení svého majitele anonymizované identifikátory dalších eRoušek, které se vyskytují v jejím okolí. Aplikace ukládá sílu signálu, ze které se vypočítává vzdálenost obou zařízení, a dobu, po kterou byla zařízení v kontaktu.

Pro epidemiologické šetření jsou pak dle WHO významná setkání dvou lidí, kteří spolu za posledních 24 hodin strávili více než 15 minut ve vzdálenosti kratší než 2 metry. Údaje o těchto rizikových kontaktech pak může nakažený člověk, u kterého se testem virus prokáže, při vzpomínkovém telefonátu hygienikovi předat jedním kliknutím přímo z aplikace. K lidem, které zná a na které si vzpomněl, tak může doplnit kontakty na lidi, které osobně znát nemohl – například spolucestující v hromadné dopravě nebo ty, s kterými stál ve frontě u pokladny.

Mohlo by vás zajímat

Reklama