Technologie budoucnosti se podle odborníků neobejdou bez 5G

Technologie 5G umožní připojit k internetu až 100 přístrojů na metr čtvereční / Pixabay
5G poskytuje o řád vyšší přenosovou kapacitu, minimální latenci a další výhody, ze kterých nebudou těžit jen naše chytré telefony.

Tato technologie umožní připojit k internetu až 100 přístrojů na metr čtvereční. Propojí tak další tisíce nových druhů zařízení od různých čidel až po autonomní vozidla.

Studie Ericsson ConsumerLab mapující postoje spotřebitelů k 5G se kromě jiných oblastí zaměřila také na nové automobilové technologie. Přenosové kapacity 5G umožní rozšíření funkcí infotainmentových palubních systémů vozů či integraci nástrojů rozšířené reality, které promění přední a boční okna automobilů v obrazovky. Stejně tak urychlí nástup autonomních vozů a dopravních systémů, které vyžadují komunikaci v reálném čase mezi jednotlivými vozidly. A také pokročilé nástroje pro monitorování provozu, které budou vzájemně propojeny prostřednictvím 5G.

Autonomní vozy ovšem nebudou vozit jen pasažéry, ale také náklad. „Náklaďák bez kabiny“ od švédského start-upu Einride byl ve spolupráci se společností Ericsson již testován i na veřejných silnicích. Konvoje autonomních kamionů se neobejdou bez silného mobilního připojení, které dokáže zajistit 5G. Na poli logistiky tato technologie umožní širší uplatnění pokročilých trackingových řešení založených na internetu věcí, například osazení každého jednotlivého výrobku senzory pro jeho sledování v reálném čase během celého dodavatelského řetězce.

Podobným způsobem 5G urychlí i technologickou revoluci v zemědělství. Tu již nastartovalo využití GPS a mobilních sítí pro navigaci i sběr dat, například údajů o vlastnostech a stavu půdy.

Širšímu uplatnění těchto metod ovšem bránila omezená přenosová kapacita a rychlost mobilního signálu. 5G umožní pracovat s nesrovnatelně většími objemy dat, třeba monitorovat jednotlivá zvířata v chovu či stromy v sadu. S využitím principu internetu věcí budou navzájem propojené stroje automaticky vyhodnocovat senzorické vstupy a v reálném čase reagovat, ať již upravením dávky krmiva, hnojiva či vody na zavlažování. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama