Nová česká aplikace v kamerách vpustí do prodejny jen stanovený počet lidí

V případě naplnění maximální kapacity aplikace další příchozí požádá, aby se vstupem do obchodu počkali / Pixabay
Zpřísněná pravidla provozu prodejen ve většině zemí světa vedla k vysoké poptávce po řešeních, která dokáží automaticky regulovat počet návštěvníků.

Čeští softwaroví vývojáři ze společnosti CamStreamer představili aplikaci Store Occupancy Manager, kterou lze nasadit do stávajícího kamerového systému Axis a plní hned několik užitečných úkolů zároveň – regulaci počtu zákazníků, prevenci kriminality a zobrazení reklamy.

Softwarová aplikace s názvem Store Occupancy Manager se instaluje přímo do kamery Axis. Aplikace se spojí se softwarem pro počítání osob, následně z něj agreguje data o počtu lidí v prodejně a prostřednictvím srozumitelné infografiky je spolu s živým záběrem z prodejny zobrazuje příchozím zákazníkům na připojené LCD obrazovce.

Zákazníci tak mají okamžitý přehled o tom, kolik lidí se na prodejně nachází a kolik jich ještě může vstoupit. V případě naplnění maximální kapacity pak aplikace další příchozí požádá, aby se vstupem do obchodu počkali. Mezitím jim nabídne novinky, informuje o slevách nebo změněné otvírací době. Grafiku lze jednoduše personalizovat a zobrazit jakékoliv informace, bannery i obrázky, včetně např. animovaných gifů.

„Obchody většinou řeší omezení počtu zákazníků na prodejně tím, že před prodejnu postaví jednoho z pracovníků, nejčastěji ostrahu. Ta má pak za úkol počítat příchozí a v případě potřeby dalším zákazníkům dočasně zabránit ve vstupu. Netřeba dodávat, že takové řešení nemusí být stoprocentně spolehlivé a je také relativně nákladné,“ vysvětluje David Capoušek z firmy CamStreamer, a dodává: „Aplikaci Store Occupancy Manager jsme vyvinuli na základě enormní poptávky z celého světa, kterou v poslední době evidujeme. Zákazníci z oblasti retailu volali po automatizovaném, bezobslužném řešení s jednoduchou obsluhou a instalací.“

Technicky je řešení velmi jednoduché a flexibilní. Existuje několik scénářů zapojení, přičemž nejjednodušší vyžaduje pouze LCD obrazovku pro navigaci zákazníků, hlavní jednotku AXIS FA54 se dvěma připojenými kamerovými senzory AXIS FA1105 a dvě ACAP aplikace do kamer: Aplikaci z dílny Axis Communications, AXIS Occupancy Estimator, pro samotné sledování počtu zákazníků na prodejně a zmíněný Store Occupancy Manager od CamStreameru.

Obě aplikace využívají výpočetní výkon kamery, není proto nutné instalovat další hardware. Řešení lze navíc propojit i s dalšími systémy, jako je ovládání dveří, světelná signalizace nebo reproduktory, které mohou automaticky přehrávat instrukce pro zákazníky.

Mohlo by vás zajímat

Reklama