NASA zrušila let do vesmíru kvůli nebezpečí zasažení rakety bleskem

 
Další 1 fotografie v galerii
Astronomové NASA Robert Behnken a Douglas Hurley již byli připoutáni v kabině posádky Dragon Capsule na vrcholu 80 metrů vysoké rakety / SpaceX
NASA a SpaceX Elona Muska museli ve středu 27. května 2020 přerušit spuštění rakety Falcon 9 těsně před plánovaným odletem kvůli hrozícím tropickým bouřím poblíž Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral na Floridě.

Došlo k tomu pouhých 16 minut předtím, než byla raketa připravena k historickému vypuštění na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Pozemní posádka musela splnit tři důležitá meteorologická kritéria, aby mohla v 16:33 zahájit start.

Odpočítávání ale bylo zastaveno, i když se počasí po 10 minutách zlepšilo. Vypuštění však nemohlo počkat, protože kvůli rychle se měnící poloze ISS by raketa minula svůj cíl i pouhých několik sekund po uplynutí plánované doby odletu.

Spuštění bouře hrozilo po většinu dne a atmosféra byla tak elektricky nabitá, že se kosmická loď ocitla v nebezpečí zasažení bleskem. Astronomové NASA Robert Behnken a Douglas Hurley byli připoutáni v kabině posádky Dragon Capsule na vrcholu 80 metrů vysoké rakety tři hodiny před tím, než bylo oznámeno zrušení startu.

NASA a SpaceX se v sobotu 30. května v 15:22 východního času znovu sejdou v Cape Canaveral na plánovaný druhý pokus o vypuštění rakety. „Na oknech jsme viděli dešťové kapky a mysleli jsme si, že ať už šlo o cokoli, bylo to příliš blízko startovací ploše v době, kdy jsme ji potřebovali čistou,“ řekl velitel kosmické lodi Hurley po zrušení letu. 

Manažeři mise sledovali řadu zlověstných povětrnostních podmínek, včetně nebezpečí blesku už ve chvíli, kdy se začalo nakládat palivo do rakety. Misí NASA a SpaceX ohrozilo zhoršující se počasí. Tropická bouře Bertha zasáhla na severu Jižní Karolínu a pro oblast poblíž kosmického centra byla krátce před 14:00 východního letního času vydána varování před tornádem.

Varování bylo později zrušeno, ale 16 minut a 54 sekund před vzletem posádka SpaceX odvolala misi navzdory očekávanému zlepšení podmínek. Spouštěcí komplex Kennedyho vesmírného střediska 39A má 12 různých kritérií, která musí být splněna, aby mise mohla být odstartována. Seznam zahrnuje větry, které musí dosahovat rychlosti nejvýše 48 km za hodinu nebo nižší, další omezení se týkají mraků. 

Další příležitostí ke spuštění je sobota 30. května v 15:22 východního letního času nebo 19:22 koordinovaného světového času. Musk již dříve prohlásil, že přijal absolutní odpovědnost, pokud by historické spuštění jeho rakety Falcon 9 skončilo tragédií. Doslova řekl: „Jsem hlavním inženýrem této akce, takže bych rád řekl, že pokud se to povede, je to zásluha týmu SpaceX-NASA. Pokud se to pokazí, je to moje chyba.“ Pokud vše proběhne v sobotu hladce, SpaceX se stane první soukromou společností, která uvedla astronauty na oběžnou dráhu, toho zatím dosáhly jenom tři státy: Rusko, USA a Čína. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama