Podle studie jsou světla pouličních lamp pro ženy nebezpečné, roste u nich riziko rakoviny prsu

Vědci ověřili ovlivňování produkce melatoninu venkovním světlem / Pixabay
Život v rušné metropoli může v porovnání s životem na venkově zvýšit pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu, tvrdí to nová studie uveřejněná v International Journal of Cancer.

Vysoká úroveň umělého venkovního světla v noci může u žen po menopauze zvýšit riziko onemocnění až o 10 %. Ačkoli studie nevysvětluje, proč k tomu dochází, podle předchozího výzkumu umělé světlo ovlivňuje produkcí hormonu melatoninu, který zpomaluje růst určitých rakovinných buněk. 

16let trvající studie srovnávala míru rakoviny prsu u téměř 200 000 žen se satelitními obrazy venkovního světelného znečištění v okolí jejich bydliště. Vědci z Národního institutu pro rakovinu v USA hodnotili pouze ženy, u kterých již proběhla menopauza, protože předtím se touto demografickou skupinou zabývalo jenom minimum výzkumů. Podle doktorky Reny Jonesové, která na výzkumu spolupracovala, tento fakt vedl k nejednotným výsledkům. Jako objektivní měřítko vědci použili odhad nočního venkovního světla ze satelitních dat. V budoucnu ale bude nutné zjistit přesnější data, a to i pomocí osobních měřicích zařízení.  

Ve hře je ovlivňování produkce melatoninu venkovním světlem. Melatonin se podílí na zotavování těla během spánku. Přítomnost tohoto hormonu může zabránit růstu nádorů. Vědci si myslí, že umělé světlo narušuje přirozený biologický rytmus těla, a proto snižuje množství produkovaného melatoninu. Riziko rakoviny prsu ale mohou ovlivnit i další faktory, například kouření, pití alkoholu, doba spánku, hodnota BMI, a také okolní prostředí včetně znečištění ovzduší.

Potvrzuje to například výzkum z Jižní Koreje zveřejněný letos v březnu. Podle něj je výskyt rakoviny prsu svázán také s vyšší koncentrací znečišťujících látek v ovzduší, a to oxidu uhličitého (zvýšené riziko o 8 %), oxidu dusičitého (14 %), oxidu siřičitého (4 %) a částice o velikosti 10 mikrometrů, nazývané PM10 (13 %).

Studie z roku 2018 vedená vědci z Univerzity v Exeteru a z Barcelonského institutu pro globální zdraví zjistila, že nová generace pouličních svítilen s LED světlem způsobuje rakovinu ve větší míře než starší žlutá světla. Vysoká míra vystavení LED světlům může u mužů zdvojnásobit riziko rakoviny prostaty.

LED diody také 1,5krát častěji způsobily rozvoj rakoviny prsu u žen. Vnitřní světlo podle dokumentu publikovaném v roce 2018 v Britském časopise o rakovině ale nemá dopad na zvýšené riziko rakoviny. Vědci z britského ústavu pro výzkum rakoviny v něm hodnotili, kolik umělého světla použila osoba ve své ložnici. Nezjistili žádnou souvislost mezi úrovní vnitřního světla v noci a zvýšeným rizikem rakoviny prsu. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama