Miniaturní, tisíce let stará, mumie není ptačí, ale patří lidskému plodu

Bohužel je původ mumie neznámý / Maidstone Museum UK
To, co bylo považováno za 2100 let starou mumii ptáka ze starověkého Egypta s označením "EA 493 mumifikovaný jestřáb" z ptolemaiovského období, které trvalo v rozmezí 323 až 30 let před naším letopočtem, je nakonec nehezky zdeformovaný lidský plod.

K těmto výsledkům došli experti z muzea v Maidstonu a z University of Western Ontario po CT skenování v roce 2018. Ve starověkém Egyptě byla mumifikace zvířat na denním pořádku. Krokodýli, kočky, brouci, poštolky, mumifikace těchto živočichů byla pro Egypťany běžnou praxí. Mumie, která byla uložena v muzeu v Maidstonu, tedy nebyla brána jako nic speciálního. 

Pohřební křídlo bylo svými rozměry pro nějakého ptáka ideální, kromě toho tomuto typu mumifikace přihrávalo i zdobení na těle schránky – zlatou barvou nakreslená hlava jestřába a hieroglyfy odkazující na Hora, staroegyptského boha nebes se sokolí hlavou. 

V roce 2016 muzeum provedlo skenování jiné lidské mumie a přišel nápad naskenovat i některé zvířecí kousky z muzejní sbírky. CT skenování odhalilo překřížené paže na hrudi. Bylo jasné, že to určitě není pták, možná spíše opice. Skenování nebylo příliš detailní. Antropolog Andrew Nelson z University of Western Ontario proto vyzval multidisciplinární tým, aby mumii podrobil mikro-CT skenování s extrémně vysokým rozlišením. 

Tým byl šokován. Kosterní pozůstatky patří lidskému plodu, konkrétně muži (narozen mezi 22. až 28. týdnem těhotenství), který měl závažné abnormality v oblasti páteře a vzácnou vrozenou vadu, která brání správnému vývoji mozku a lebky. „Na základě skenování plodu mumie s nejvyšším rozlišením, jaké jsme kdy udělali, jsme dokázali určit, že tento jedinec skutečně je anencefalický,“ řekl Nelson. „Celá jeho horní část lebky nebyla vytvořena. Oblouky obratlů na jeho páteři se nezavřely, ušní kůstky jsou vzadu na hlavě,“ pokračoval Nelson. 

Skenování potvrdilo běžné formování prstů a jejich kostí. Ale deformace lebky je zde natolik závažná, že by v případě tohoto plodu mozek prakticky neexistoval. Byl identifikován i rozštěp patra a rozštěp rtu. Zkrátka, i kdyby předčasný porod přežil, nedostal by šanci žít.

Způsob, jakým byl plod zachován, naznačuje, že byl pro rodinu něčím výjimečným. „Pro rodinu to byla tragická chvíle, aby ztratila své dítě a porodila velmi divně vypadající plod, nikoliv normálně vypadající plod,“ pokračuje Nelson. „Reakcí rodiny bylo tohoto jednotlivce mumifikovat, což bylo velmi vzácné. Ve starověkém Egyptě byly plody pohřbívány různými způsoby v nádobách pod podlahami domů. Je známo, že jich bylo mumifikováno pouze šest až osm. Byl to velmi zvláštní jednotlivec. 

Ve vzduchu ale poletuje ještě pár otázek – například to, proč byla mumie ozdobena ptačími motivy, které odkazují na boha Hora? Komu se plod ve skutečnosti měl narodit? Že by vznešená krev? Mohly by napovědět další předměty ležící u této mumie. Bohužel je původ mumie neznámý a muzeum k odhalení totožnosti plodu nemá v rukou nic dalšího.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama