Austrálie má už také svého Tyrannosaura rexe, byl štíhlejší a velmi rychlý

Australská verze Tyrannosaura rexe se sice rozměry i stravovacími návyky podobala té americké, ale mohla mít štíhlejší a protáhlejší tělo / Pixabay
Pokud by se vás někdo zeptal, jaké znáte dinosaury, jako první by vás určitě napadl Tyrannosaurus rex, nejslavnější dinosaurus, který vládl dnešní Severní Americe. Austrálie teď má také svého T. rexe.

Výzkumníci z Queenslandské univerzity, které vedl vědec Anthony Romilio, nedávno procházeli záznamy fosilních stop z Austrálie a přitom narazili na archivní fotografii z roku 1930, na níž byla zvěčněna stopa velkého dinosaura v uhelném dole.

Tyto doly jsou dávno zavřené, australští vědci ale prozkoumali fosilie uložené v muzejních sbírkách a další důkazy o stopách velkých dinosaurů v Austrálii. Ne jen kostmi jsou badatelé živi, i zkamenělé stopy mohou o zvířeti ledacos prozradit. 

V juře byl jižní Queensland zalesněným a bažinatým prostředím, kde vedle býložravců žilo hned několik predátorů. Ten nejmenší byl vzrůstem podobný jako emu australský, ovšem ten největší měl výšku těsně pod tři metry, zjistili vědci. Podle výzkumníků byl tento masožravý dinosaurus skoro stejně velký a impozantní jako Tyrannosaurus rex.

Byl však o 90 milionů let starší než nejstarší odhalené fosilie jeho slavnějšího následovníka. Stopy, které na délku mají skoro 80 centimetrů, jsou staré zhruba 160 milionů let. Z toho vyplývá, že se v Austrálii určitě neproháněl Tyrannosaurus rex, ale jiný velký masožravec.

Australská verze Tyrannosaura rexe se sice rozměry i stravovacími návyky podobala té americké, ale mohla mít štíhlejší a protáhlejší tělo než ikonický dravec. Výzkumníci našli i důkazy o trasách, kde se dochovaly stejné stopy totožného zvířete. Na základě toho, co o pohybu dvounohých živočichů věděli, mohli pomocí těchto indicií zjistit, jak tito velcí dinosauři putovali prostředím. 

Vzdálenost mezi kroky prozradila, že to byli na své rozměry rychlí běžci. Průměrný člověk může sprintovat v rychlosti zhruba 24 kilometrů za hodinu. Tito velcí dinosauři se mohli pohybovat rychlostí až 35 kilometrů v hodině. Pokud by se tohle zvíře rozhodlo dát si ke svačině jednohubku, tak byste neměli šanci uniknout, a to i v případě, že jste profesionální atleti. Při představě velikosti a rychlosti zvířete je zřejmé, že šlo o nebezpečného dravce.

Bohužel nejsou žádné fosilie stop jeho většího nástupce. Ohledně T. rexe panují předpoklady, že jeho nohy sice ideální k rychlému běhu byly, ale jeho váha a rozměry už nikoliv. 

Důkazy o velkých dinosaurech už v Austrálii objeveny byly, ale primárně se jedná o býložravce. Na kontinentu sice byl dokázán i výskyt dravců, ale menších rozměrů. Nalezení tohoto zvířete je ale čistá náhoda. Ne vždycky je prostředí vhodné pro uchování obtisků zvířecích tlap.

V tomto případě dinosauři šlapali na bahnitý a rostlinný materiál, který byl zakryt pískem. Z toho pak vznikla pískovcová stopa pokrytá uhlím. Horníci pak čistou náhodou v dole našli divné struktury, z pískovce odstranili jemnější uhlí a ke svému překvapení našli tyto stopy. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama