Revoluce v dopravě končí: Segway přestává vyrábět své ikonické samovyvažovací elektrické vozítko

Od prvního uvedení na trh v roce 2001 se Segway PT osvědčil u turistů a policistů / Pixabay
Segway po 19 letech končí s výrobou svého vozítka, které nakonec nedokázalo prosadit plánovanou dopravní revoluci. Segway PT byl považován za snadný způsob dopravy na krátké vzdálenosti.

Jezdci stáli na platformě zavěšené mezi dvěma koly a nakláněli se dopředu, dozadu a ze strany na stranu, aby ji řídili. Stroje si ale bohužel rychle získaly pověst, že jsou nebezpečné, protože se mohly vymknout kontrole a shodit uživatele na zem.

V roce 2010 koupil společnost Segway Inc. britský milionář Jimi Heselden. Deset měsíců poté sjel na vlastním vozítku Segway PT z útesu vysokého 9,1 metru a zemřel. Bylo mu 62 let. V roce 2015 přejel Usaina Bolta kameraman, který jezdil na Segway, když Bolt po vítězství na 200 metrů v Pekingu běžel vítězné kolečko. Bolt nebyl zraněn a později o nehodě žertoval. 

Společnost uvedla, že výroba vozítka bude ukončena 15. července 2020 poté, co jeho prodej v loňském roce poklesl na méně než 1,5 procenta příjmů společnosti. Po ukončení výroby bude propuštěno až 21 zaměstnanců, dalších 12 zůstane po dobu dvou měsíců až jednoho roku, a nakonec jich v továrně v Bedfordu v New Hampshire v USA zbude jenom pět. Judy Cai, prezidentka Segway řekla, že nejde o lehkovážný krok, a i když globální pandemie ovlivnila prodej a výrobu, nebyla rozhodujícím faktorem v rozhodování.

Od prvního uvedení na trh v roce 2001 se Segway PT osvědčil u turistů a policistů, ale nikdy se nezačal užívat jako běžná forma dopravy. V některých městech byla tato vozidla dokonce zakázána, protože uživatelé by nad nimi mohli snadno ztratit kontrolu, kdyby nebyli správně vyváženi. 

Názory říkají, že něco tak velkého a drahého se sotva mohlo osvědčit jako prostředek osobní mobility. Segway vstoupil do oblasti lehkých skútrů v roce 2017 a prodával lehká a snadno ovladatelná vozidla určená do městských ulic.

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama