Lochnesská příšera na fotografii je ve skutečnosti sumec ulovený v Itálii

Blog Loch Ness Mystery údajně zjistil, že Carrington pracuje jako 3D umělec / Steve Carrington
Legenda o lochnesské příšeře zase jednou ožila, a to v momentě, kdy byla na sociálních sítích zveřejněna fotografie tohoto bájného stvoření, které s vzezřením plesiosaura žije v hlubinách jezera Loch Ness. Je tu ale jeden problém, asi uhádnete jaký.

Fotografie není skutečná, byla digitálně upravena. Lochnesská příšera, které se přezdívá Nessie, opět zůstává jen mýtem, který i tak do severního Skotska vábí mnoho turistů. Vyšetřování vedl web Loch Ness Mystery, který fotografii poprvé zaznamenal ve skupině na Facebooku, kde ji sám její zakladatel Steve Carrington uveřejnil. 

Lidé v této skupině sdílejí spoustu fotografií a příspěvků týkajících se paranormálních aktivit, záhad, UFO a dalších podobných témat, což už samo o sobě naznačuje spoustou dezinformací a upravených příspěvků a fotografií převzatých z pochybných zdrojů.

Carrington jezero Loch Ness navštívil minulý rok v září. Pro britský bulvární magazín The Mirror řekl, že si všiml vlnění ve vodě, po němž následoval vzhled vodního stvoření – stvoření, o kterém tvrdí, že jej zachytil na fotografii. Sám se ale pak vymluvil tak, že si nemyslí, že tato příšera existuje.

Cokoliv tam žije, pro většinu pozorování to podle něj má logické vysvětlení. „Myslím si, že to bylo to, co jsem zachytil, sumec, nebo něco takového.“ Ano, měl pravdu, byl to sumec. 

Konkrétně šlo o sumce velkého (Silurus glanis), jehož v roce 2018 ulovili rybáři Benjamin Gründer, Kai Weber a Marcus Brock v Itálii. Na délku měřil 268 centimetrů! Tento sumec je zvláštní tím, že má na zádech jedinečnou pigmentaci jako otisky prstů. Právě tyto otisky prstů Carringtona prozradily. Carringtonovo stvoření má na zádech stejnou pigmentaci, jako sumec ulovený v Itálii. Jejda! 

Blog Loch Ness Mystery údajně zjistil, že Carrington pracuje jako 3D umělec. Webu ScienceAlert, který se případem zabýval a informoval o něm, se ale tuto informaci potvrdit nepodařilo. Autor blogového článku na Loch Ness Mystery také prověřil hvězdná prohlášení Carringtona o tom, že jsou fotografie z jeho dílny. Metadata hovoří trochu jinak.

I tak došlo k přezkoumání toho, zda v jezeře Loch Ness skutečně neplave velký sumec, který by mohl být zaměňován za lochnesskou příšeru. Žádná stopa sumčí DNA se ve vodách ale nenašla. Neznamená to, že Nessie neexistuje. Není snadné najít negativní důkazy, stejně tak jako je těžké objevit důkazy pozitivní. Důležité je se nevzdávat! 

Mohlo by vás zajímat

Reklama