V loňském roce vzniklo na celém světě šokujících 52,7 milionu tun elektronického odpadu

E-odpad je nejrychleji rostoucím domácím odpadem na světě / Pixabay
Šokujících 52,7 milionu tun elektronického odpadu bylo celosvětově vyrobeno v roce 2019. Podle zprávy OSN byla recyklována méně než pětina tohoto množství.

Elektronický odpad sestává z vyřazených telefonů, tiskáren, televizorů a mnoha dalších elektronických výrobků. Hromada elektronických odpadků od roku 2014 vzrostla o 9 milionů tun tvoří průměr 7,3 kg na každého muže, ženu a dítě na Zemi.

První je Norsko s 26 kg. Globální elektronický odpad vzrostl za pouhých pět let o 21 %, ze 43,6 milionu tun v roce 2014 na 52,7 milionu tun v loňském roce. Toto číslo dosáhne podle varování OSN do roku 2030 72,8 milionu tun, takže se téměř zdvojnásobí.

E-odpad je nejrychleji rostoucím domácím odpadem na světě, který je poháněn vyšší mírou spotřeby, krátkými životními cykly a tím, že se již nevyužívají opravy. Tento odpad v roce 2019 vážil více než všichni dospělí v Evropě.

Představuje velké riziko pro životní prostředí, obsahuje toxické přísady, které se při zahřívání a likvidaci uvolňují do ovzduší. Zplodiny mohou pronikat do podzemních vod. Přestože 71 % světové populace spadá pod nějakou formu právních předpisů nebo nařízení o elektronickém odpadu, je třeba vyvinout větší úsilí při provádění a prosazování těchto předpisů, což potvrzuje i generální tajemník OSN David M. Malone. 

Zpráva OSN o sledování globálního elektronického odpadu do roku 2020 ukazuje, že pouze 17,4 % z celkového množství 52,7 milionu tun e-odpadu z roku 2019 bylo oficiálně dokumentováno jako řádně shromážděné a recyklované. Zlato, stříbro, měď, platina a další vysoce hodnotné materiály souhrnně oceněné na 57 miliard USD, což je větší suma než hrubý domácí produkt většiny zemí, byly většinou spáleny a nedošlo k jejich shromažďování za účelem zpracování a opětovného použití.

Na celkovém elektronickém odpadu se v loňském roce se nejvíc podílela Asie (46,4 %), následovaly Ameriky (24,4 %), Evropa (22,3 %), Afrika (5,4 %) a Oceánie (1,3 %). Podle zprávy OSN vytvořila Asie v roce 2019 největší objem elektronického odpadu, asi 24,5 milionu tun. Příčinou dalšího zvyšování množství odpadu by mohly být země s rozvíjejícími se trhy, kde se nakupuje stále více elektroniky pro domácnost, jako jsou ledničky, klimatizace a lampy.

Globální posedlost chytrými telefony, které lidé rádi už po roce vyměňují za nový model a další technické přístroje s krátkou životností pomáhají vytvářet hromady elektronického odpadu. I když se postupně zvyšuje počet zemí, které prosazují politiku zaměřenou na regulaci elektronického odpadu, stále jde jen o postupné zlepšení.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama