Jednoduchý test vlasů může ženám naznačit, jestli jsou ještě plodné

Hormon AMH je vtisknut do matrice vlasů dříve, než se vlasy dostanou na povrch pokožky / Pixabay
Vědci tvrdí, že jednoduchý test ženských vlasů by mohl ženám napovědět, kolik vajíček jim ještě zbylo, a to podle množství hormonu plodnosti.

Američtí a španělští vědci našli ve vzorcích ženských vlasů biologicky významné hladiny anti-Müllerova hormonu (AMH) – indikátoru rezerv vajíček. AMH je hormon produkovaný buňkami uvnitř ženských vaječníků a ukazuje jejích rezervy vajíček a následnou plodnost.

Hormon je vtisknut do matrice vlasů dříve, než se vlasy dostanou na povrch pokožky.  Hladiny AMH z vlasů souvisí s hladinami ze vzorků krve, což je v současné době nejběžnější metoda měření tohoto hormonu.

Podle vědců je odebírání hodnot AHM z vlasů méně invazivní než odebírání vzorku  krve. Testování lze provést bez návštěvy kliniky, například odesláním vzorku vlasů poštou, což činí tento typ testu dostupnějším pro širší škálu žen. AMH ukazuje rezervu vajíček, což je důležité pro stimulaci vajíček pro IVF, tedy umělé oplodnění.

Zatímco hladiny hormonů v krvi mohou v reakci na podněty rychle kolísat, hladiny hormonů měřené ve vlasech představují hodnoty za několik posledních týdnů. AMH je klíčovým ukazatelem při hodnocení reakce žen na léčbu plodnosti. Hormon produkují buňky obklopující každé vejce ve vaječníku. 

Měření AMH se stalo ukazatelem při posuzování toho, jak bude pacientka reagovat na stimulaci vajíček pro IVF. V současné době se AMH měří v séru odebraném ze vzorku krve odebraného nitrožilně. Tyto odběry představují jenom okamžik v čase a jsou invazivní. Pro výzkum hodnot AMH vědci shromáždili vzorky vlasů a krve 152 žen.

AMH byla také měřena ve vzorcích krve od stejných žen a také u nich byl ultrazvukem zjišťován počet vyvíjejících se folikulů ve vaječníku - metoda známá jako počet antrálních folikulů (AFC). Ve vzorcích vlasů byly úspěšně detekovány biologicky významné hladiny AMH. Hladiny hormonu z vlasů závisely na hladinách stanovených sérem v krvi a AFC.

Vlasový test byl také schopen detekovat širokou škálu hladin AMH s větší přesností než test z jediného vzorku krve. Hormony ve vlasech se hromadí delší dobu, zatímco hladiny hormonů v séru se mohou změnit v průběhu hodin, což znamená, že test na vlasy je spolehlivější. Hladiny hormonů jsou zjišťovány neinvazivně, což snižuje stres při testování.

Test z vlasů je také levnější. Otázkou je, zda hladiny AMH ve vlasech závisí na reakci vaječníků, a tedy na počtu vajec odebraných během IVF cyklu, což ovšem studie nezkoumá. Pokud tato závislost neexistuje, zkoumání vzorků vlasů nebude mít žádný přínos. Když ale vztah bude fungovat stejně dobře nebo ještě lépe než odběr AMH z krve, zjednoduší tato technika léčbu plodnosti u žen.

Mohlo by vás zajímat

Reklama