NASA začala stavět kosmickou loď, která prozkoumá asteroid Psyche

Mise shromáždí údaje o složení a topografii kovové horniny asteroidu / NASA
NASA zahájila práci na vesmírné lodi, která bude poslána na průzkum asteroidu bohatého na kovy zvaného Psyche, který by mohl mít hodnotu více než 10 000 kvadrilionů amerických dolarů. Uvnitř asteroidu je uloženo tolik drahých kovů, že by se z každého člověka na Zemi mohl stát miliardář.

Podle NASA by mohla být Psyche podobná jádru Země s vysokým obsahem železa a astronomům přinést nový pohled na utváření naší planety. Je totiž považována za srdce rané planety, která ztratila své vnější vrstvy.

Psyche 16 byla objevena již v roce 1852 a je považována za zbytky protoplanety zničené srážkami, když se formovala sluneční soustava. Její průměr činí asi 225 km.

Plány na misi ve výši 117 milionů dolarů konečně dosáhly fáze schválení návrhu kosmické lodi a nyní může být zahájena konstrukce sondy. Po vypuštění zamíří loď za Mars k asteroidnímu pásu, který leží mezi rudou planetou a plynovým gigantem Jupiterem. Použije magnetometr k měření magnetického pole asteroidu a multispektrální zobrazovací zařízení zachytí snímky povrchu.

Mise také shromáždí údaje o složení a topografii kovové horniny, aby lépe porozuměla jádru planety. Spektrometry budou analyzovat neutrony a gama paprsky přicházející z povrchu, aby odhalily prvky, které tvoří samotný asteroid.

Zatím nebude probíhat těžba kosmického kamene, nedojde ani k přistání. Planetoložka Lindy Elkins-Tantonová vypočítala, že železo v Psyche by mělo hodnotu 10 000 kvadrilionů amerických dolarů. Pokud by se dostalo na Zemi, znamenalo by to pokles hodnoty drahých kovů, čímž by došlo k úplnému znehodnocení všech majetků a vlád. Nakonec by to mohlo vést ke kolapsu celé ekonomiky. Jádro asteroidu zahrnuje také řadu dalších vzácných kovů, včetně zlata, platiny a mědi, ale skutečnou hodnotou této mise je vědecký výzkum. 

Vědci si myslí, že hluboko ve skalnatých planetách - včetně Země - existují velká pevná kovová jádra. Vzhledem k tomu, že není možné přímo vidět ani měřit jádro Země, Psyche nabízí jedinečný pohled na historii kolizí, které vytvořily planety. Hlavním cíle mise je prozkoumat skalní asteroid a zjistit jeho stáří, a to, jak by mohl být podobný jádru Země. 

Montáž a testování kosmické lodi začne v únoru 2021 a všechny součásti mají být dodány do dubna 2021. Tělo kosmické lodi se již vyrábí v Maxar Technologies v Palo Alto v Kalifornii. V květnu 2023 bude loď již na cestě k asteroidu a začátkem roku 2026 bude létat kolem Marsu.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama