V Británii vytvořili první vskutku nezničitelný materiál na světě

Struktura lastur měkkýšů byla pro vědce velkou inspirací / Pixabay
Britští inženýři vyvinuli nový materiál, inspirovaný překvapivě grapefruity a lasturami, který otupuje všechny úhlové brusky nebo vrtáky, se kterými přichází do styku.

Byl pojmenován Proteus po řeckém bohu moře, který mění svůj tvar, je lehký, silný a rozptýlí jakýkoli vodní paprsek. Materiál byl vyvinut týmem z Durhamské univerzity a Fraunhoferova institutu v Německu.

Je to „chytrý materiál“, který byl vyroben z keramických koulí, které jsou uzavřeny v buněčné hliníkové struktuře a mohly by být použity k vytvoření nového lehkého brnění.

Mezinárodní výzkumný tým dostal nápad na nový materiál z tvrdé buněčné kůže grapefruitu a odolných skořápek měkkýšů. Vědci tvrdí, že tento materiál by mohl být také použit k výrobě nezničitelných zámků kol a ochranných zařízení. Při řezání úhlovou bruskou nebo vrtáním vibrace vytvořené keramickými kuličkami uvnitř pouzdra otupují řezný kotouč nebo vrták. Interakce mezi nimi vytváří blokující vibrační spojení, které odolává řeznému nástroji a vrací destruktivní sílu zpět.

Kromě toho jemné částice v keramickém fragmentu ztvrdnou rychlostí řezného nástroje, což činí nástroj neschopným pokračovat v řezání. Čepel je postupně erodovaná a nakonec se stává neúčinnou, protože síla a energie disku nebo vrtačky je oslabena a zničena vlastní prací.

Bylo také zjištěno, že vodní trysky jsou neúčinné, protože zakřivené povrchy keramických koulí rozšiřují paprsek, což podstatně snižuje jeho rychlost a oslabuje jeho řeznou kapacitu.

Dr. Stefan Szyniszewski, odborný asistent aplikované mechaniky na katedře strojírenství na Durhamské univerzitě, řekl, že všechno začalo grapefruitem. Zajímalo je, jak buněčná struktura grapefruitu a kachlová struktura lastur měkkýšů mohou zabránit poškození ovoce nebo živočichů uvnitř, přestože jsou vyrobeny z relativně slabých organických stavebních bloků. Tyto přírodní struktury jsou na rozdíl od pasivního odporu založeny na dynamické interakci s působením zatížení. 

V podstatě je řezání našeho materiálu jako řezání želé plněného nugety. Pokud projdete želé, narazíte na nugety a materiál vibruje tak, že zničí řezný kotouč nebo vrták. Keramika v pružném materiálu je vyrobena z velmi jemných částic, které ztuhnou a odolávají řezaní. 

Materiál by mohl mít mnoho užitečných aplikací v bezpečnostním průmyslu. Ve skutečnosti si tým do nynějška nebyl vědom žádného jiného vyrobeného materiálu, který nelze dělit. Vědci mají patent na tyto materiálové technologie a doufají, že budou spolupracovat s průmyslovými partnery, aby se v budoucnu mohli vyvinout nové výrobky pro trh. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama