Konzumace velkého množství skořice může pomoci lidem s vysokou hladinou cukru

Při pokusech v USA se ukázalo, že doplňky snižují varovné příznaky diabetu už po třech měsících / Pixabay
Účastníci studie dostali třikrát denně skořicové doplňky nebo placebo. Ti, kteří užívali doplňky stravy se skořicí, vykazovali snížené riziko časných příznaků diabetu.

Voňavé koření, odebrané z kůry stromů, zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi u lidí s pre-diabetem a mohlo by zpomalit postup propuknutí diabetu. Při pokusech v USA se ukázalo, že doplňky snižují varovné příznaky diabetu už po třech měsících.

Například až 90 milionů lidí ve Spojených státech a nejméně sedm milionů ve Velké Británii má pre-diabetes, který se objevuje, když je hladina cukru v krvi vyšší než je obvyklé a často vede k diabetu typu 2. Pro velké populace je důležité identifikovat strategie, které zabrání progresi z pre-diabetu na typ 2, a klíčem by mohlo být toto levné koření.

12-týdenní studie ukázala prospěšné účinky přidání skořice do stravy na udržení stabilní hladiny cukru v krvi u účastníků s prediabetes, což uvedl autor studie, Giulio R. Romeo z Joslin Diabetes Center v Bostonu. Tato zjištění poskytují zdůvodnění pro delší a větší studie, které se zabývají tím, zda skořice může v průběhu času snížit riziko vzniku diabetu 2. typu.

Hladina cukru v krvi u lidí s pre-diabetem není dostatečně vysoká, aby byla považována za cukrovku typu 2. Ale beze změn životního stylu mají dospělí a děti s pre-diabetem s větší pravděpodobnost, že se u nich vyvine typ 2,  jak varuje americké neziskové zdravotnické středisko USA. Klinická studie zkoumala účinky suplementace skořice u 51 účastníků s pre-diabetem.

Účastníci studie byli v letech 2017–2018 přijati v lékařském středisku Kyung Hee University v Soulu v Jižní Koreji a v Joslin Diabetes Center. Pro zahrnutí do studie museli být účastníci ve věku mezi 20 a 70 lety a prokázat jednu ze tří specifických abnormalit - zvýšenou hladinu glukózy nalačno, poruchu tolerance glukózy a hladinu HbA1c mezi 5,7 a 6,4 %. HbA1c, který měří glykovaný hemoglobin (molekuly glukózy připojené k hemoglobinu v červených krvinkách), vykazuje průměrné hladiny cukru v krvi za poslední dva až tři měsíce. 

Účastníci dostali 12 mg skořicové tobolky nebo placebo třikrát denně po dobu 12 týdnů. Placebo tobolka byla 91,5 procenta celulózy, 8,4 procenta karamelového potravinového barviva a 0,1 procenta kadidla. Vědci zjistili, že skořicové doplňky snižují abnormální hladinu glukózy na lačno a zlepšují reakci těla na konzumaci jídla s uhlohydráty, což jsou charakteristické znaky pre-diabetu.

Skořice byla dobře tolerována a nebyla spojena se specifickými vedlejšími účinky nebo nežádoucími účinky během 12týdenního období studie.

Mohlo by vás zajímat

Reklama