Do roku 2100 lední medvědi vyhladoví, Arktida se doslova topí

Do 80 let budou lední medvědi zdecimováni kvůli velmi rychle se oteplující Arktidě / Pixabay
Globální oteplování vede k tomu, že ledoví medvědi na Arktidě hladoví. V nové studii, která vyšla v Nature Climate Change, vědci píší, že nejen lední medvědi, ale i ostatní vrcholoví masožravci mohou v průběhu jednoho lidského života úplně vymizet.

V publikaci také stojí, že už nyní jsou v některých oblastech lední medvědi v sestupné spirále. Tuleni jsou ve vodě rychlejší než lední medvědi. Led slouží jako stanoviště, kde na svou kořist medvědi číhají.

Jenomže led rychle taje a trvá déle, než se obnoví. Protože kvůli tomu lední medvědi nemohou lovit, dochází u nich ke snižování tělesné hmotnosti. Je tak pro ně přežití arktické zimy náročnější, bez určité tělesné hmotnosti totiž mohou drsným podmínkám podlehnout snáze. „Medvědi čelí ještě delšímu půstu, než led znovu zamrzne a mohou se vydat nasytit,“ řekl agentuře AFP Steven Amstrup, strůjce výzkumu a vědec z Polar Bears International.

Do 80 let budou lední medvědi zdecimováni kvůli velmi rychle se oteplující Arktidě. Arktida se otepluje dvakrát rychleji než zbytek planety. Nejkritičtější klimatický scénář hovoří o navýšení globálních průměrných teplot o 3,3 stupně Celsia v porovnáním s předindustriálním obdobím. Už navýšení o jeden stupeň Celsia zapříčinilo intenzivnější vlny veder, nebezpečnější a větší bouře, moře se stalo více destruktivním.

Pokud lidstvo dokáže omezit oteplování alespoň o 2,4 stupně Celsia, tedy zhruba půl stupně nad cílem Pařížské dohody, kolaps ledních medvědů by to jen zpomalilo. 

Problém ale není jen samotné globální oteplování (přeci jen se země otepluje přirozeně), ale rychlost těchto změn. Vrcholoví predátoři na samotné špičce potravního řetězce se nedokážou tak rychle se měnícímu prostředí přizpůsobit.

Lední medvědi nemohou změnit své lovecké návyky v tak krátkém časovém rozmezí. „Pokud by se nějakým zázrakem mohl led udržet i se zvyšujícími se teplotami, medvědi by mohli být v pořádku,“ řekl  Amstrup. „Problém je v tom, že jejich prostředí se doslova topí.“ 

Tento stav nemusí být jedinečný na dlouho, proto by měl být považován za předzvěst dopadu změn klimatu na další zvířata v řádu několika desetiletích. 

Autoři studie tvrdí, že vyhodnocení Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), který lední medvědy na červený list umístil do kategorie ohrožených druhů, je nepřesný a neodpovídá jejich situaci. Kategorie IUCN jsou založeny především na hrozbách, jako je pytláctví a zásah člověka do přirozených stanovišť zvířat. Problémy tohoto druhu ovšem lze řešit přímo na místě v terénu. „Ale nemůžeme postavit plot, který by chránil mořský led před rostoucí teplotou,“ připomenul Amstrup. 

Existují alternativní řešení. Umělý a kontrolovaný chov v zajetí pro dobro populace je jedním z nich a je nejvíce pravděpodobným. Jedinou možností, jak ledním medvědům skutečně pomoci, bylo zastavit globální oteplování a ochraňovat jejich přirozená stanoviště.

Na to je už ale podle vědců pozdě. Společnost Polar Bears International je zaměřena také na dobročinnou činnost. Pomoci můžete i vy. Na jejich webové stránce je možná „adopce“ ledního medvěda a další možnosti jejich podpory.

Mohlo by vás zajímat

Reklama