Rudá planeta Mars v noci svítí překvapivě zeleně, mohou za to zvláštní chemické reakce v její atmosféře

 
Další 1 fotografie v galerii
Zelená záře připomíná podobné záře na Zemi a Venuši / NASA
Je známá jako Rudá planeta, ale podle pozorování NASA svítí Mars v noci zeleně kvůli chemickým reakcím probíhajícím v jeho horní atmosféře. Tento jev zachytil přístroj NASA, ale astronauti svit pravděpodobně neuvidí, protože je viditelný pouze jako ultrafialové světlo, které je pro lidské oko nedostupné.

Tento objev pomůže vytvořit podrobnější obrázek o marťanském počasí, což prospěje misím na Rudou planetu. První posádka na Marsu bude potřebovat lepší předpovědi počasí, než jaké jsou v současné době k dispozici, aby se vyhnula divokým větrům a bouřím, které mohou trvat i týdny. 

Každý večer horní atmosféra Marsu jemně bliká v ultrafialovém světle, když slunce zapadá a teploty klesají na -79,6 ° Fahrenheita a níže. Spoluautor studie Dr. Zachariah Milby z univerzity v coloradském Boulderu řekl, že pokud chceme na Mars posílat lidi, musíme vědět, co se děje v jeho atmosféře.

Tým poprvé zmapoval Rudou planetu pomocí dat z kosmické lodi MAVEN (Mars Atmosphere a Volatile Evolution). Zjištění uvedená v časopise Journal of Geophysical Research vrhají nové světlo na složitý atmosférický systém Marsu, včetně toho, jak se světlo mění v závislosti na ročním období.

V atmosféře těsně nad rovníkem byla identifikována nečekaně jasná skvrna, ale vědci nevědí, co to je, nebo co ji způsobuje. Může to mít něco společného s tvarem terénu pod ním. 

Podle hlavního autora studie, profesora Nicka Schneidera, je chování marťanské atmosféry komplikované. Zelená záře připomíná podobné záře na Zemi a Venuši a byla zpočátku spatřena misí Evropské vesmírné agentury Mars Express už v roce 2003, teprve nyní ale byla podrobně analyzována. 

Přístroj MAVEN Imaging Ultraviolet Spectrograph (IUVS), navržený a zabudovaný ve Schneiderově laboratoři, naskenoval Mars ze vzdálenosti 6000 km. Tyto záznamy umožnily sledovat průběh noci na celé planetě. Aura se objeví, když vzdušné proudy vysoko v atmosféře klesnou na asi 64 km nad povrchem. Když k tomu dojde, atomy dusíku a kyslíku se spojí a vytvoří molekuly oxidu dusnatého, čímž se uvolní malé záblesky ultrafialového světla. Jinými slovy, když atmosféra Marsu klesne, planeta svítí.

Stejně jako na Zemi se může svit měnit podle ročních období. Například noční svit se zdá být nejjasnější ve výšce na severu a jihu planety, když se horké proudy řítí pryč od rovníku směrem k pólům Marsu.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama