S pomocí rentgenové technologie „rozbalili“ vědci tři zvířecí mumie z dávného Egypta

Starověcí balzamovači nechávali mumiím oči i ústa dokořán / Pixabay
Vypadají jako obyčejné svazky látky. Uvnitř se však nacházejí cenné poklady starověkého Egypta. Řeč je o zvířecích mumiích. Věda bere jejich otevírání jako hanebnost, dochází tak totiž ke zničení jejich povrchu. Britští vědci proto na třech zvířecích mumiích otestovali špičkovou technologii trojrozměrných rentgenových paprsků. Pod povrchem našli ptáka, hada a kočku.

Richard Johnston, inženýr na Swansea University ve Walesu a jeho kolegové pomocí výpočetní mikrotomografie (mikro-CT) identifikovali trojici mumií, které ležely v univerzitním muzeu. Pod látkou našli kočku domácí (Felis catus), poštolku obecnou (Falco tinnunculus) a kobru egyptskou (Naja haje). 

Ve zprávě, která 20. srpna vyšla ve Scientific Reports, stojí, že kočka měla zlomený vaz. Had měl rozbité obratle, proto nejspíše zemřel mlácením o zem. Kromě toho měl poškozené ledviny. Pravděpodobnou příčinou byl nedostatek vody ke konci jeho života. Jak zemřela poštolka vědci nevědí. 

Rentgen, který měl stokrát vyšší rozlišení než lékařské CT, umožnil skenování mumií po řezech, nikoliv v celých snímcích. Vědci tak mohli vytvořit trojrozměrné, vysoce detailní obrazy zvířecích ostatků, které pak zkoumali prostřednictvím virtuální reality. „Díky VR dokážu účinně vytvořit lebku kočky velkou jako můj dům a toulat se v ní,“ řekl Johnston. V lebce objevil neporušené stoličky, které prozradily, že zvířeti nebylo ani pět měsíců. 

V otevřených hadích ústech byly navíc objeveny skalní struktury. Pravděpodobně jde o minerální natron, který staří Egypťané používali ke zpomalování rozkladu. 

Starověcí balzamovači nechávali mumiím oči i ústa dokořán. To proto, aby mrtví viděli živé a mohli s nimi komunikovat i po své smrti. Mysleli jsme si, že se tak dělo jen v případě egyptské smetánky. Praktiky při balzamování, jak se zdá, nebyly výsadou jen faraonů a jiných vysoce postavených osob, ale i zvířat, která většinou sloužila jako dary bohům. Hadi možná našeptávali až za hrob. Třeba šlo o posly mezi bohy a věřícími. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama