K léčbě agresivních forem rakoviny prsu bude možné použít podle studie včelí jed

Vědci extrahovali melitin z jedu a poté použili k usmrcení až 100 procent rakovinných buněk / Pixabay
Sloučeniny nalezené ve včelím jedu mohou pomoci vypořádat se s agresivními formami rakoviny prsu, aniž by byly ohroženy zdravé buňky. Odborníci z univerzity v západní Austrálii v rámci výzkumu použili jed od 312 různých včel.

Tým testoval účinky jedu na různé typy rakoviny prsu, které mají omezenou léčbu - zjistili, že rychle ničí nádory a rakovinné buňky. Před touto studií nikdy nikdo neporovnával účinky včelího jedu nebo složky jedu zvané melitin na rakovinné a normální typy buněk. 

Vědci dokázali extrahovat melitin z jedu, znovu jej vytvořit a poté použít k usmrcení až 100 procent rakovinných buněk, aniž by to mělo vliv na normální buňky. Australský tým zjistil, že syntetický produkt obsahuje většinu protirakovinných účinků včelího jedu. Dokázal velmi rychle snížit životaschopnost triple-negativního karcinomu prsu i dalších rakovinných buněk.

Vedoucí výzkumná pracovnice doktorka Ciara Duffyová uvedla, že melitin lze ve správných koncentracích použít k úplnému zničení membrán rakovinných buněk během 60 minut. Melitin ve včelím jedu měl také další pozoruhodný účinek; během 20 minut byl schopen podstatně snížit chemické odezvy rakovinných buněk, které jsou nezbytné pro jejich růst a dělení.

„Podívali jsme se na to, jak včelí jed a melitin ovlivňují signální dráhy rakoviny,“ říká Duffyová. Tyto cesty jsou zásadní pro růst a reprodukci rakovinných buněk. Melitin ovlivňoval signalizaci v buňkách rakoviny prsu. Potlačoval aktivaci receptoru HER2, který při rakovině prsu vylučuje látky podporující růst a dělení buněk.

Testovalo se také to, zda může být melitin použit s existujícími chemoterapiemi, protože vytváří póry v buněčných membránách rakoviny prsu, což umožňuje vstup dalších léčiv. „Zjistili jsme, že melitin lze použít s chemoterapiemi, jako je docetaxel k léčbě vysoce agresivních typů rakoviny prsu. Kombinace melitinu a docetaxelu byla extrémně účinná při snižování růstu nádoru u myší,“ vysvětluje nové poznatky Duffyová. V budoucnu ale bude zapotřebí ještě provést studie k posouzení optimálního způsobu podávání melitinu, jeho toxicity a maximálních tolerovaných dávek.

Mohlo by vás zajímat

Reklama