Podle nové studie i pouhé příležitostné kouření konopí může poškodit mozek teenagerů

Uživatelé konopí častěji trpěli problémy s verbální pamětí / Pixabay
Vědci varují, že mozek teenagerů může být poškozen i pouhým občasným kouřením konopí, které přináší ztrátu kognitivních funkcí. Američtí odborníci, kteří studují dospívající sourozence, nyní zjistili, že rané užívání marihuany má na mozek takový dopad, jaký nelze vysvětlit genetickými nebo environmentálními faktory.

Uživatelé konopí častěji trpěli problémy s verbální pamětí, to mělo za následek problémy s vybavováním přečtených nebo slyšených věcí.

„Chtěli jsme si ověřit, zda užívání konopí souvisí s nižšími kognitivními funkcemi,“ uvedl autor článku a psychiatr Jarrod Ellingson z lékařské fakulty univerzity v Coloradu. „Existuje velké množství důkazů, že užívání konopí souvisí s kognitivními funkcemi, ale víme, že není izolováno od dalších důležitých rizikových faktorů. To byla hlavní motivace této studie, ve které jsme srovnávali sourozence, abychom vysvětlili mnoho z těchto rizikových faktorů."

Tyto faktory zahrnovaly taková environmentální rizika, jako vliv skupin vrstevníků, chování rodičů a socioekonomický status. Ve studii profesor Ellingson s kolegy studoval 1192 dospívajících z 596 rodin žijících v Denveru nebo San Diegu ve věku 17 let a později ve věku 24 let.

Zaměřením studie na sourozence – jeden z nich byl v každé rodině vybrán jako ten, kterého vědci označili jako osobu s „delikventním chováním“ – byl tým schopen posoudit, zda při užívání konopí a jeho účincích na kognitivní funkce hrají roli genetické faktory.

„Je třeba udělat ještě hodně práce, abychom zjistili, jak přesně užívání konopí souvisí s kognitivními funkcemi a doufáme, že naše studie k tomu pomůže,“ uvedl profesor Ellingson. Tyto studie jsou obzvláště důležité, protože je k dispozici konopí se stále silnějšími účinky a droga je také mnohem dostupnější, protože některé americké státy legalizují její rekreační užívání.

Například v Coloradu, kde byl proveden výzkum, bylo konopí legalizováno už v roce 2014, což vedlo k nárůstu turistiky do tohoto státu za účelem léčení i rekreačního užívání této drogy. „Musíme mít k dispozici platná empirická data, abychom mohli informovat veřejnost a provádět rozhodnutí v oblasti veřejného zdraví, včetně přesného zmapování, jak může užívání konopí ovlivnit vyvíjející se mozek,“ dodal profesor Ellingson.

Mohlo by vás zajímat

Reklama