Začíná Evropský týden recyklace baterií, Češi jich ročně odevzdají do sběrných míst na 1 700 tun

Odevzdávat baterie k recyklaci lze v České republice na více než 22.000 sběrných místech / Pixabay
Význam recyklace baterií v posledních letech nabývá na významu. Jde nejen o tradiční spotřebitelské přenosné baterie, které běžně používáme v každodenním životě, včetně tužkových nebo knoflíkových baterií, ale do centra pozornosti se dostávají baterie využívané v elektromobilech, e-kolech nebo e-koloběžkách.

Zvyšuje se i množství baterií v moderních přístrojích, jako jsou smartphony, notebooky, e-čtečky nebo chytré sportovní hodinky. Všechny baterie z těchto zařízení dříve či později doslouží a bude třeba zajistit jejich ekologickou a zároveň i ekonomicky udržitelnou recyklaci.

„Každoročně lidé v České republice celkem odevzdají zhruba 1 700 tun použitých baterií. Na recyklaci tak končí necelá polovina baterií, které se dostanou do oběhu, přibližně jde o 46 procent,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, a dodává: „Stále platí, že máme co zlepšovat, protože ta druhá polovina končí neznámo kde. Podle nejrůznější analýz odpadu dnes jen málokdo vyhodí baterie do směsného odpadu. Pravděpodobné je tedy, že lidé vybité baterie shromažďují doma a dlouho jim trvá, než je odnesou na sběrná místa. Což je škoda, protože tím oddalují čas, kdy mohou být efektivně zpracovány a materiály z nich znovu sloužit.“

Odevzdávat baterie k recyklaci je velmi snadné – aktuálně je v České republice více než 22 tisíc sběrných míst. Oblíbené jsou červené venkovní kontejnery na elektro s otvorem na baterie, dále je můžete odevzdávat v obchodech všude tam, kde se baterie prodávají.

Sběrná místa jsou i v některých školách, městských a obecních úřadech nebo ve firmách. Od srpna 2020 lze baterie odevzdávat též v pobočkové síti České pošty.

Tradice evropského svátku recyklace baterií vznikla už před pěti lety a může nás těšit, že to bylo díky iniciativě České republiky. Od roku 2015 jsme si vždy 9. září připomínali Evropský den recyklace baterií.

Mohlo by vás zajímat

Reklama