Ženy dle nové studie více dodržují sociální odstup a nosí častěji správně roušku než muži

Sociální odstup, mytí rukou a správné nošení roušky během pandemie dodržují více ženy / Pixabay
Nová americká studie odhaluje, že ženy častěji než muži dodržují pokyny lékařů, které pomáhají omezit šíření koronaviru.

Vědci z New York University a Yale University analyzovali preventivní postupy stovek Američanů, které zahrnovaly sociální odstup, mytí rukou a nošení roušky během pandemie v USA.

Irmak Olcaysoy Okten, vědecký pracovník na katedře psychologie NYU a hlavní autor studie, uvádí: „Předchozí výzkum před pandemií ukazuje, že ženy ve svém každodenním životě častěji navštěvovaly lékaře a více se řídily jejich doporučeními než muži.“ Ženy věnují více pozornosti potřebám ostatních, a to se promítá i do jejich úsilí zabránit šíření pandemie. Toto chování žen motivují pocity úzkosti z pandemie a zodpovědnosti vůči sobě i ostatním. 

V dubnu, během vrcholící pandemie v USA, vědci analyzovali přibližně 1,5 milionu testů - 56 % byly ženy a 44 % muži. Z těchto žen bylo pozitivně testováno na virus 16 %, mužů 23 %. Nyní New York University a Yale University zkoumají u obou pohlaví, zda a jak se řídí lékařskými doporučeními pro omezení šíření koronaviru. Tým provedl studii pomocí otázek, pozorování na ulici a analýzy pohybu pomocí GPS dat z 15 milionů souřadnic smartphonu. Během průzkumu se vědci ptali 800 Američanů, jak udržují sociální odstupy a zda zůstávají doma, jaká je jejich frekvence mytí rukou a zda se osobně kontaktují s přáteli, rodinou a ostatními lidmi.

Ve svých odpovědích ženy častěji uváděly dodržování těchto postupů, s výjimkou osobního kontaktu s ostatními. Ve druhé části studie tým pozoroval 300 chodců ve třech různých oblastech, tedy New Yorku, Connecticutu a New Jersey. Výzkumy zaznamenaly, kolik lidí mělo roušku správně nasazenu přes ústa a nos. Výsledky ukázaly, že 57,7 % žen nosilo roušku správně, mužů ale jenom 42,3 %. 

Závěrečná část experimentu porovnávala návštěvy mužů i žen u maloobchodníků (např. restaurace, lázně, fitness zařízení a květinářství) napříč zeměmi USA. Tým analyzoval údaje o poloze GPS ze 3 000 míst a 15 milionů souřadnic smartphonu od 9. března do 29. května 2020. Výsledky ukázaly, že sledovaní jedinci v krajích s vyšším procentem mužů vykazovali s postupující pandemií relativně menší sociální odstup. Tato zjištění ale mohou být způsobena různými typy zaměstnání mužů a žen, protože muži častěji pracují v důležitých profesích, které si žádají více pohybu. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama