Před Velkým třeskem existoval jiný vesmír, černé díry mohou být důkazem jeho existence

Podle Penroseovy teorie jsou Hawkingovy body konečným vyloučením energie / Pixabay
Dříve než Velký třesk vytvořil současný vesmír, existoval jiný vesmír a černé díry mohou být důkazem jeho existence, tvrdí nositel Nobelovy ceny za fyziku. Sir Roger Penrose získal tuto cenu za článek, v němž pomocí teorie relativity Alberta Einsteina prokázal existenci černých děr a vysvětlil, jak vznikají.

Sir Roger Penrose říká, že existují důkazy o „nevysvětlených bodech“ elektromagnetického záření, které se vyskytují na obloze a mají „velikost úplňku“. Nazývá je Hawkingovy body.

Podle Penrose jsou tato teplá místa zbytky předchozího vesmíru, který existoval před Velkým třeskem, a mohou být vodítkem pro tvorbu budoucího vesmíru.

Body jsou pojmenovány podle profesora Stephena Hawkinga, který se domníval, že černé díry propouštějí záření a za dlouhou dobu se odpaří do nicoty. Penrose říká, že tyto body jsou důkazem teorie „konformní cyklické kosmologie“ vesmíru, která naznačuje, že velký třesk pouze označuje konec jednoho vesmíru a začátek jiného vesmíru, známého také jako „aeon“.

Tato teorie je kontroverzní, ale Penrose říká, že „černé díry byly kdysi považovány za kontroverzní“, ale nyní jsou součástí tradiční vědy. Černé díry se nacházejí ve vesmíru, včetně supermasivních černých děr ve středu galaxií. 

Podle Penroseovy teorie jsou Hawkingovy body konečným vyloučením energie, známé jako Hawkingovo záření, které je přenášeno černými dírami z předchozího vesmíru. Teorie uvádí, že vesmíry se vyvíjejí, rozpínají a umírají postupně, přičemž černé díry v každé z nich zanechávají ve vesmíru stopu.

Není přesně známo, jak dlouho by těmto černým dírám trvalo úplné odpaření, a podle této teorie přestalo unikat záření ze staršího vesmíru, ale předpokládá se, že je to podstatně déle než 13,8 miliard existence našeho vesmíru. 

„Tvrdím, že existuje pozorování Hawkingova záření. Velký třesk nebyl začátek. Před Velkým třeskem bylo něco, a to něco je to, co budeme mít v naší budoucnosti,“ řekl Penrose a dodal, že máme vesmír, který se rozpíná a veškerá hmota se rozkládá. V jeho teorii se tato vzdálená budoucnost stává Velkým třeskem dalšího aeonu.

Věří, že stejně jako aktivní černé díry, které jsme detekovali, by zde měly zůstat „mrtvé černé díry“ z dřívějších vesmírů, které bychom mohli detekovat, a jejich nalezení by Hawkingovi dalo za pravdu. Podle něj začal náš Velký třesk něčím, co bylo vzdálenou budoucností předchozího aeonu a podobné černé díry by zmizely prostřednictvím Hawkingova odpařování.

Odpařením těchto černých děr by vznikly tyto body na obloze, tzv. Hawkingovy body. Body jsou asi osmkrát větší než průměr Měsíce a jsou mírně zahřáté. Pro nejméně šest z nich existují důkazy.   

Mohlo by vás zajímat

Reklama