NASA obnovila kontakt se sondou Voyager 2, která je nyní vzdálená přes 18 miliard kilometrů od Země

 
Další 1 fotografie v galerii
Sonda Voyager 2 je ve vesmíru již od roku 1977 / NASA
NASA tento týden obnovila kontakt se svojí kosmickou lodí Voyager 2, která je právě více než 18,6 miliard km vzdálená od naší planety. K přerušení kontaktu došlo v březnu letošního roku.

Sonda letěla bez komunikace sedm měsíců, protože v Austrálii prováděli vědci opravy rádiové antény používané k jejímu ovládání. Operátoři poslali sondě, která je ve vesmíru již od roku 1977, řadu příkazů pomocí pozemní antény Deep Space Station 43 (DSS43).

Ta zachytila signál potvrzující přijetí „hovoru“. DSS43 byl offline od letošního března, během této doby NASA dokončila upgrade hardwaru a testovala nové komponenty zasíláním různých příkazů do sondy. Vzhledem k vzdálenosti mezi Zemí a sondou musel pozemní tým čekat na odpověď více než 34 hodin, ale Voyager 2 přijal povely a poslal zpět „ahoj“.

DSS43 se nachází v Austrálii a je součástí souboru rádiových antén umístěných po celém světě, které zprostředkovávají komunikaci s jakoukoli kosmickou lodí. Australská satelitní anténa je jednou ze tří dalších, které tvoří součást Deep Space Network (DSN) - další dvě se nalézají v Goldstone v Kalifornii a v Madridu ve Španělsku.

Úspěšná komunikace naznačuje, že DSS43 bude plně online v únoru 2021. Brad Arnold, manažer projektu DSN v laboratoři Jet Propulsion Laboratory NASA v jižní Kalifornii, uvedl: „Testovací komunikace s Voyagerem 2 nám říká, že věci jsou na správné cestě.“

V roce 1989 kosmická loď Voyager 2 proletěla nad Neptunovým severním pólem a provedla těsný průlet, který ji zatlačil na jih. Od té doby letí tímto směrem. Nyní, když se nachází více než 18,6 miliard kilometrů od Země, je kosmická loď v takové vzdálenosti jižním směrem, že ji na severní polokouli nelze přímo dosáhnout rádiovými anténami. DSS43 je jediná technologie na naší planetě s dostatečně silným vysílačem, který umí překonat takovou vzdálenost a nyní ze sondy přijímá vědecká data z mezihvězdného prostoru. Masivní parabola funguje od roku 1972.

Philip Baldwin, provozní manažer programu NASA pro vesmírnou komunikaci a navigaci (SCaN), uvedl: „Anténa DSS43 je vysoce specializovaný systém; na světě existují jen dvě další podobné antény, takže mít vypnutou tuto anténu po dobu jednoho roku není ideální situace pro Voyager ani pro mnoho dalších misí NASA.“ Agentura se rozhodla provést tento upgrade, aby zajistila další použití antény pro současné i budoucí mise. Opravy pomohly parabole navázat kontakt s Voyagerem 2 a z vylepšení budou mít prospěch i další mise, včetně roveru Mars Perseverance, který přistane na Marsu 18. února 2021. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama