Nový bankovní virus Ghimob je špionem v telefonu, šíří se z Latinské Ameriky

Bankovní trojan Ghimob se šíří prostřednictvím e-mailu / Pixabay
Nebezpečný virus, který napadá mobilní telefony a zneužívá internetové bankovnictví, objevili analytici v podstatě náhodou.

A to Při rutinním monitoringu škodlivých kampaní, které ohrožují operační systém Windows už známým bankovním malwarem Guildma. Při této kontrole však experti společnosti Kaspersky objevili URL adresy, které distribuují nejen ZIP soubor se škodlivým obsahem pro Windows, ale také další zákeřný soubor, jež slouží pro stažení instalátoru nového bankovního trojanu Ghimob.

Tento virus dokáže infiltrovat režim snadnějšího přístupu v napadeném mobilním zařízení, což mu umožňuje zůstat neustále aktivní. Následně deaktivuje možnost svojí manuální odinstalace, zachytává data, manipuluje se zobrazovaným obsahem na displeji a útočníkům umožňuje vzdáleně ovládat napadený mobil nebo tablet.

Podle expertů se autoři tohoto trojanu z rodiny mobilních Remote Access Trojan (RAT), tedy trojanů umožňujících vzdálený přístup, zaměřili především na uživatele v Brazílii. Mají však velké plány jak expandovat do celého světa a případy napadení trojanem Ghimob se už objevily i v Evropě, včetně České republiky. Škodlivá kampaň Ghimob je stále aktivní.
 
Sesterský malware Guildma, během jehož monitoringu bezpečnostní analytici objevili Ghimob, je jednou ze čtyř neblaze proslulých kybernetických hrozeb nazývaných Tétrade, vyskytujících se zejména v zemích Latinské Ameriky, ale i v dalších částech světa. Jejich tvůrci aktivně připravovali nové techniky útoku, rozvíjeli malware a zaměřovali se na širší okruh možných obětí.

Nejnovější přírůstek této škodlivé skupiny, bankovní trojan Ghimob, se šíří prostřednictvím e-mailu, který se snaží u adresáta navodit dojem, že dluží určité společnosti peníze a musí tuto pohledávku splatit. E-mail obsahuje odkaz, na který má oběť kliknout, aby získala další informace. Jakmile se trojan úspěšně stáhne a nainstaluje do mobilního zařízení, odešle zprávu o infiltraci řídícímu serveru.

Tato zpráva obsahuje údaje o modelu napadeného telefonu, zda je zabezpečen zamykacím displejem a také je v ní seznam všech nainstalovaných aplikací, na které by se mohl trojan zaměřit. Dosud se podařilo ověřit, že Ghimob dokáže podvodným způsobem získávat data celkem ze 153 mobilních aplikací, především bankovních, ale i aplikací dalších finančně-technologických společností, aplikací o kryptoměnách a burzách.
 
„Patrně nejvýstižněji lze popsat funkčnost trojanu Ghimob tak, že jeho oběť si nosí v kapse sofistikovaného špiona. Útočníci mohou vzdáleně přistupovat k napadenému zařízení, provést prostřednictvím telefonu podvodnou akci a zneužít při ní majitele bankovního účtu tak, že nejen obejdou přihlašování k telefonu a bezpečnostní opatření zavedená finančními institucemi, ale všechny jejich behaviorální systémy proti podvodnému jednání,“ varuje Miroslav Kořen ze společnosti Kaspersky.

Dokonce i v případě, že uživatel používá jako ochranu odemykání telefonu gestem, je Ghimob schopen toto gesto zaznamenat a použít, kdykoli bude potřebovat dané zařízení odemknout. Pokud se útočníci rozhodnou provést podvodnou transakci, mohou vypnout displej nebo přes něj vložit překryvnou černou obrazovku, případně otevřít internetový prohlížeč s webovou stránkou přes celý displej. Mezitím, co uživatel sleduje tuto falešnou obrazovku, útočníci mohou ve skrytu provést podvodnou transakci, protože již mají otevřenou aplikaci pro internetové bankovnictví a jsou do ní přihlášeni jménem oběti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama