Z vrtulníku byl objeven v Utahu tajemný monolit z kovu trčící ze země

Lesklý monolit má výšku 3,6 metrů. Vyroben byl z černo-šedého kovu / Utah Highway Patrol
Když posádka vrtulníku přelétala nad pouštní krajinou v Utahu, jeden z týmu si náhodou všiml záhadného objektu, který tam neměl co pohledávat. Ze země vyčníval kovový monolit. Není jasné, odkud tajemný objekt pochází.

„Náhodou jsme letěli přímo nad jeho vrcholem,“ uvedl pro místní rozhlasovou stanici KSLTV Bret Hutchings, pilot vrtulníku, jehož posádka tam počítala ovce tlustorohé. „Byla to ta nejpodivnější věc, se kterou jsem se tam za ty roky létání setkal.“ 

Lesklý monolit má výšku 3,6 metrů. Vyroben byl z černo-šedého lesklého kovu. Studeným vzhledem tak tvoří kontrast k červeným skalám, mezi něž byl daleko od civilizace zasazen do země a které svým povrchem odráží. Proč a kým tam byl umístěn, to nikdo neví. 

Tým, který monolit spatřil, to oznámil místní vládě. Ta následně k objektu vyslala zaměstnance ministerstva veřejné bezpečnosti. Na místě nebyly nalezeny žádné identifikační znaky, ovládací prvky, ani žádný vzkaz. Pouze hladký hranol, který připomíná monolit z "2001: Vesmírná odysea", legendárního sci-fi filmu od Stanleyho Kubricka. 

Přinesla monolit na Zemi vesmírná civilizace jako ve zmíněném filmu? Možná, pravděpodobnější je však dílo nějakého umělce. Ministerstvo veřejné bezpečnosti polohu monolitu drží v tajnosti.

Důvod je ten, že by se na místo vydaly davy. Vzhledem ke skalnatému terénu v okolí by to nemuselo být bezpečné. Internet se však nedá zastavit. Jeden z uživatelů Redditu dokázal oblast najít na Google Earth. 

Region je odlehlý a nemá téměř žádné silnice. Vyvolává to otázky o tom, jak tvůrce svůj monolit do oblasti dopravil. Pokud tedy skutečně nepochází z dalekého kosmu. Z fotografií, které pořídilo ministerstvo veřejné bezpečnosti se zdá, že je dílo postaveno z plechu spojeného šrouby. Konstrukce by tedy mohla být lehká. 

Vědci si myslí, že monolit krajinu nijak nenarušuje a smí na své pozici i nadále zůstat. Mezi ně patří profesor astrofyziky na Pensylvánské státní univerzitě Jason Wright. Podle něj je na americkém jihozápadě pouštní umění oblíbené. Není proto důvod se domnívat, že je to něco jiného. „Instalovat umění na veřejných pozemcích je nezákonné bez ohledu na to, z jaké planety je,“ oponuje na svém webu ministerstvo, které nakonec rozhodne, zda dílo strhnout.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama