V hlubinách Baltského moře byl objeven stroj Enigma, který používali nacisté k odesílání tajných zpráv

Enigma představovala řadu kol, která společně tvořila elektrický obvod a ten opakovaně zakódoval zadaný znak – a po každém písmenu se překonfiguroval / Christian Howe
Stroj Enigma, německé šifrovací zařízení používané nacistickými silami k odesílání tajných zpráv během druhé světové války, bylo nalezeno v Baltském moři. Potápěči objevili zařízení na dně zátoky Gelting na severním pobřeží Německa, zatímco se snažili odstranit opuštěné rybářské sítě, které ohrožují živé tvory v moři.

Šifrovací stroj, který navrhl krátce po první světové válce inženýr Arthur Scherbius pro komerční použití, byl využíván mnoha armádami. Přenosné zařízení je nejznámější díky svému použití mocnostmi Osy pro kódování vojenských příkazů pro bezpečný přenos rádiem jako součást své rychlé strategie „bleskové války“. 

Enigma představovala řadu kol, která společně tvořila elektrický obvod a ten opakovaně zakódoval zadaný znak – a po každém písmenu se překonfiguroval. Německé vojenské modely – komplikované přidáním zásuvného modulu pro lepší zakódování – a jejich číselníky spojenci vyhledávali. 

Číselníky obsahovaly denní pokyny, jak by operátoři měli vybírat a nastavovat kódová kolečka a zátky stroje, které kódovaly zprávy. Porozumění principům stroje a jeho každodenním změnám kódu umožnilo odborníkům v Bletchley Parku pod vedením Alana Turinga naučit se dešifrovat nacistické rádiové přenosy. Na svém vrcholu spojenecké síly dekódovaly přibližně 3 000 německých zpráv denně – zejména pomohly admiralitě vystopovat ponorky během bitvy o Atlantik.

Organizace World Wide Fund for Nature (WWF) už mnoho let pracuje na zbavení Baltského moře nebezpečných opuštěných sítí. Potápěči z WWF pravidelně nacházejí na dně moře různé objekty. Enigma je ale jejich nezajímavějším nálezem.

Podle potápěče Floriana Hubera byl stroj s největší pravděpodobností vyhozen do vody v květnu 1945. Kopie stroje Enigma jsou podle Hubera velmi vzácné. Nově objevený stroj Enigma byl odeslán do Archeologického muzea ve Šlesvicku, kde bude součástí expozice a dále studován.

Mohlo by vás zajímat

Reklama