Radioteleskop slavné observatoře Arecibo se po 57 letech rozpadl a zřítil

Zřícení konstrukce radioteleskopu lze považovat za zánik jedné legendy / National Astronomy and Ionosphere Center
Radioteleskop slavné observatoře Arecibo, kterou znáte například ze seriálu Akta X nebo filmu Kontakt, sídlem ve stejnojmenném portorickém městě, se zřítil. Stalo se tak den poté, co NASA zkoumala možnosti oprav poškozeného talíře.

V úterý 1. prosince 2020 se utrhla masivní plošina s anténami o váze 900 tun. Na talíř dopadla z výšky zhruba 120 metrů. Způsobily to selhávající kabely, které byly nataženy za hranice svých možností. Podle Národní vědecká nadace (NSF) naštěstí nebyl nikdo zraněn.

V srpnu 2020 se z platformy nad talířem, která byla rovněž poškozena, utrhl pomocný kabel. Na disku způsobil škodu v podobě trhliny o 30 metrech. Začátkem listopadu se urval jeden z hlavních kabelů, který plošinu poutal k jednomu ze tří podpůrných sloupů, a ten napáchal ještě větší škody. 

Plošinu se snažili stabilizovat inženýři. Ovšem marně. Další pokusy o stabilizaci observatoře mohly být pro dělníky a zaměstnance příliš nebezpečné. A to pak vedlo k rozhodnutí kolos vyřadit z provozu a zdemolovat. Odborníci z různých firem se totiž obávali toho, že to konstrukce neustojí. Podle nich už lana nemusela unést zátěž, pro kterou byla navržena. I v případě oprav mohla mít plošina nad talířem potíže se stabilitou. Což se potvrdilo. 

Zřícení konstrukce lze považovat za zánik jedné legendy. Celá vědecká a astronomická obec truchlí. Není se čemu divit. Observatoř je provozována Cornellovou univerzitou společně s Národní vědeckou nadací.

Prozkoumávat vesmír začala 1. listopadu 1963, přičemž roku 1974 vyslala zprávu mimozemšťanům. V témže roce se Arecibo proslavila i objevením prvního dvojhvězdného pulsaru PSR B1913+16. A to je jen výňatek z dlouhého seznamu úspěchů této observatoře. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama