Ukrytá síť starověkých vesniček v Amazonii připomíná ciferníky hodin

Celkem bylo studováno 36 vesnic, které od sebe ležely ve vzdálenosti pouhých 2,5 kilometrů / Pixabay
S pomocí laserových skenerů upevněných k vrtulníku archeologové nahlédli pod zelenou klenbu amazonského pralesa. Zjistili, že rozvržení starověkých indiánských vesnic odpovídá ciferníku hodin.

Pahorky po staveních zde byly známy již dříve. Poprvé však archeologové k průzkumu v oblasti použili skenovací technologii LIDAR. Mimochodem, tou se chlubí i nejnovější samořídící auta a nové iPhony. 

Díky tomu nemusely proběhnout práce a výkopy na zemi jako v minulosti, když vědci chodili pahorek od pahorku bez větší perspektivy. S pomocí technologie RIEGL VUX-1 UAV LIDAR nyní vědci mohli studovat, jak byly vesnice rozvrženy a jak v nich byla jednotlivá stavení propojena. 

Osady, které byly postaveny v letech 1300 až 1700 našeho letopočtu, byly vnitřně uspořádány tak, aby představovaly velmi specifické sociální modely bez zřejmé hierarchie. „Jednotné prostorové uspořádání vesnic pravděpodobně bude představovat fyzickou reprezentaci indiánského kosmu,“ vysvětluje José Iriarte, archeolog z Exeterské univerzity v Británii. 

Na každém území, kde kdysi stála vesnice, archeologové označili 3 až 32 vyvýšených ploch. V některých případech byly tři metry vysoké a až dvacet metrů dlouhé. Budoucí výzkumy se mají zaměřit na to, k čemu tyto vyvýšené oblasti sloužily. Od budov až po hřbitovy. LIDAR prozradil dlouhé vedlejší a hlavní silnice, které leží pod úrovní terénu. Z každé vesnice vyčnívají jako paprsky Slunce nebo ručičky na ciferníku hodin. Na každém takovém ciferníku byly odhaleny dvě ručičky, jedna ukazuje k severu, druhá k jihu. 

Celkem bylo studováno 36 vesnic, které od sebe ležely ve vzdálenosti pouhých 2,5 kilometrů. Postaveny byly v kruhových a elipsovitých tvarech. Některé ale připomínaly dokonce i obdélník. Co se historie této části amazonského deštného pralesa týče, výzkum vyplňuje některé naše znalostní mezery. Jihovýchodní oblast ve státě Acre v Brazílii byla považována za řídce osídlenou, a to po celá staletí. 

Jde pouze o předvoj podrobnějších studií. O úhledně a systematicky uspořádaných starověkých osadách se toho můžeme dozvědět mnohem více. A můžeme tam najít spoustu dalších cenných artefaktů. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama