Zájem o vytápění zemním plynem v České republice stále roste

Od roku 2017 eviduje skupina GasNet téměř 30 000 nově oživených přípojek / Pixabay
Trend posledních let, kdy výrazně rostlo tempo při oživování nevyužitých přípojek zemního plynu, pokračuje. Růst zájmu o moderní a ekologické plynové vytápění u tuzemských domácností nezastavil ani COVID-19.

Tento pozitivní vývoj jednoznačně potvrzují statistiky největšího tuzemského distributora zemního plynu, společnosti GasNet.

Firma očekává, že se počet letos zprovozněných, dříve nevyužitých, přípojek zemního plynu bude pohybovat okolo 8 tisíc. „I přes složitou situaci spojenou s koronavirem zůstává tempo aktivace nevyužitých přípojek letos stejné jako v roce 2019. Ke konci roku očekáváme zhruba 8 tisíc nově připojených takzvaných mrtvých přípojek. To pokládáme za výborný výsledek,“ komentuje zájem o zemní plyn mezi tuzemskými domácnostmi Radek Starý ze společnosti GasNet Služby.

Zatímco ještě v roce 2016 se na zemní plyn připojila zhruba tisícovka domácností, v posledních letech zájem o plyn výrazně roste. Od roku 2017 eviduje skupina GasNet téměř 30 000 nově oživených přípojek. Také počet žádostí o nová připojení meziročně vzrostl o 8 %.

Velmi pozitivní úlohu sehrály i takzvané kotlíkové dotace, díky kterým se podařilo v minulých letech nastartovat růst zájmu o tento ekologický způsob vytápění. O výhodách zemního plynu se v průběhu trvání programu přesvědčilo více než 60 000 domácností, které přestaly topit tuhými palivy a přešly právě na zemní plyn. Ministerstvo životního prostředí proto uvažuje o pokračování dotačního programu. „Velký zájem o kotlíkové dotace přiměl řadu krajů k jejich prodloužení až do roku 2021. V současné době bylo vyčleněno dalších 600 milionů korun na výměnu starých kotlů na pevná paliva pro domácnosti, na které se nedostalo v letošním roce,“ doplňuje Radek Starý.

Rostoucímu zájmu o zemní plyn u tuzemských domácností napomáhá i příznivý vývoj cen. Podle údajů Českého statistického úřadu cena zemního plynu pro domácnosti od roku 2015 trvale klesá. V tuzemsku navíc většina obchodníků ohlásila ještě před letošní topnou sezónou další snížení cen.

Mohlo by vás zajímat

Reklama