Šifra sériového vraha Zodiaca prolomena, jeho identita ale zatím zůstává tajemstvím

Zpráva 340 (neboť měla 340 znaků) byla do novin San Francisco Chronicle zaslána v listopadu roku 1969 / Pixabay
Tým nadšenců do kryptografie po více než 50 letech prolomil šifru nechvalně proslulého sériového vraha, který se do historie kriminalistiky zapsal jako Zodiac, a to poté, co v 60. letech šířil strach v severní Kalifornii. Jeho identita bohužel zůstává stále neznámá.

Šifru prolomil David Oranchak, softwarový programátor z Ameriky, který se o to pokoušel od roku 2006. Pomáhal mu matematik z Austrálie Sam Blake a Jarl Van Eykcke z Belgie. K prolomení kódu tým použil speciální dešifrovací software. 

Zpráva 340 (neboť měla 340 znaků) byla do novin San Francisco Chronicle zaslána v listopadu roku 1969. V těch dobách se detektivové domnívali, že se za tajemnými symboly a písmeny skrývá pachatelova identita. Ovšem mylně. 

Podle trojice badatelů, která průlom oznámila FBI, zpráva obsahuje chloubu a vzdor vůči autoritám. „Doufám, že se při snaze mě chytit dobře bavíte. V té televizní show jsem to nebyl já,“ naráží Zodiac na svůj údajný telefonát do pořadu The Jim Dunbar Show. „Plynové komory se nebojím, protože se díky ní dříve dostanu do ráje,“ pokračuje vrah. „Už mám totiž dost otroků, kteří tam pro mě budou pracovat, zatímco ostatní nebudou mít nic, až dosáhnou ráje, proto se bojí smrti.“ 

Roku 1969 listu Zodiac poslal ještě jednu zprávu. Tu dekódoval učitel a jeho žena. „Mám rád zabíjení, protože je to tak zábavné,“ chlubil se v ní záhadný muž s dalšími narážkami na otroky, kteří mu budou v posmrtném životě sloužit. 

Kód 340 byl ale na rozluštění komplikovanější. Program prošel zhruba 650 variant zprávy. Objevil slova, která tým nadšenců musel poskládat a text ručně doplnit. Šifra se čte úhlopříčně, od levého horního rohu a posunutím jednoho pole dolů a dvou polí doprava. Tento systém se údajně objevuje zejména v kryptografickém manuálu pro americkou armádu z 50. let. 

Zodiac se proslavil zejména dopisy, které posílal policii. Chlubil se tím, že spáchal skoro 40 vražd, připsáno mu jich bylo ale „pouze“ sedm, z toho dvě oběti přežily. Nikdy nebyl dopaden a jeho identita zůstává do dnešních dnů záhadou. Zodiac neinspiroval pouze své napodobitele, ale také filmaře. Asi nejznámější film o Zodiacovi se v kinech objevil v roce 2007. Režíroval jej David Fincher. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama