Nejošklivější, nedávno objevená, orchidej světa roste na Madagaskaru

Rostlina tráví většinu svého času v úkrytu pod zemí / J. Hermans
Britskými botaniky nově popsanou orchidejí byste své drahé polovičce radost nejspíše neudělali. Byla totiž označena za nejošklivější orchidej na světě. Něžné pohlaví by se dost možná leklo, botanici však mají radost.

Gastrodia agnicellus se vyskytuje v jednom z nejznámějších národních parků Ranomafana na Madagaskaru. Ohroženou rostlinu v září minulého roku popsali a uznali botanici z Královských botanických zahrad v Kew v Británii.

I přes svůj vzhled, který označili jako „spíše ošklivý“, je to podle nich květina fascinující, mezi orchidejemi neobvyklá, a dokazuje, že pořád nevíme o všem, co nám roste pod nohama. 

Květ G. Agnicellus na délku měří pouze 11 milimetrů. Rostlina tráví většinu svého času v úkrytu pod zemí. V měsících srpen a září se pak na povrchu mezi listovým humusem a lesní flórou rozvíjejí její nahnědlé květy. 

Když je G. Agnicellus opylována, možná i mravenci, kteří si z květů odnášejí nektar, se stonek rostliny prodlužuje, což také pomáhá v rozptylu semen. A stejně jako v případě ostatních rostlin z rodu Gastrodia, také G. Agnicellus nemá žádné listy ani fotosyntetickou tkáň. 

Pokud jde o přežití, orchidej se spoléhá na houby. Houby z půdy nebo jiných rostlin extrahují živiny, například uhlík. G. Agnicellus pak z houby tento koktejl usrkává. V určitém životním cyklu se takto stravují všechny orchideje. Říká se tomu mykorhiza – soužití hub s kořeny vyšších rostlin. 

G. Agnicellus byla objevena už v 90. letech. Tehdy ji popsali jako součást rodu, ale původně byla považována za G. Madagascariensis. „Teprve poté, co byla odstraněna vrstva podestýlky, byl také objeven malý počet květů. Brzy bylo jasné, že se liší od květů nově potvrzeného G. Madagascariensis a že jde o nepoznaný druh,“ říká botanik Johan Hermans.

G. Agnicellus, která prý vůní evokuje růži, patří do zvolené desítky nejzajímavějších nových druhů Královských botanických zahrad v Kew. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama