Největší volně plující ledovec přišel po nárazu do kontinentálního šelfu o stovky kilometrů čtverečních

Ledovec nyní míří přímo na ostrov Jižní Georgie / Pixabay
Obrovský plující ledovec, který se nebezpečně blíží k ostrovu Jižní Georgie, ztratil během své cesty velký kus. Satelit NASA zachytil obraz ledovce A68a, který ukazuje, že jeho nejsevernější část zcela chybí.

Vědci se domnívají, že došlo k oddělení 181 km2 velkého ledovce, když do zmrzlé masy zasáhl kontinentální šelf na vnější straně ostrova. Nově vytvořený kus dostane svoje vlastní jméno, protože menší ledovec je dostatečně velký na to, aby ho námořní agentury mohly sledovat.

Ledovec A68a, který měří 3885 km2, se v červenci 2017 ulomil z ledového šelfu Larsen C na Antarktickém poloostrově a zamířil na otevřený oceán.

Proud poháněl horu po trase zvané „ledová alej“. Je to severovýchodní trasa, kterou cestují kusy ledu, jež se lámou z poloostrova. „Normálně bychom očekávali, že se tyto ledovce rozpadnou na otevřeném oceánu kvůli vlnám a turbulencím,“ řekl Geraint Tarling, oceánograf z Britského antarktického průzkumu.

Ale to se v případě A68a nestalo. Ledovec nyní míří přímo na ostrov Jižní Georgie, britské zámořské území v jižním Atlantiku, kam by se mohl dostat během několika dní. „Je opravdu blízko, méně než 50 kilometrů. Kolize je proto nevyhnutelná,“ řekl Tarling. Družice Copernicus Sentinel-3 a družice NASA MODIS pořídily tento týden snímky ledovce a odhalily, že během své cesty ztratil obrovský kus.

Snímky ukazují menší ledovec severozápadně nad mateřskou horou. Vědci sledující postup hory prostřednictvím satelitu varovali, že A68a – poháněná silným cirkumpolárním proudem – by mohla zasáhnout Jižní Georgii během několika dní.

A68a je nebezpečím pro živočichy, má potenciál zničit mořský život na oceánském šelfu ostrova, protože se rozpadá a uvolňuje sladkou vodu. Ledovec by se také mohl zaklínit proti ostrovu, blokovat přístup k vodě a způsobit apokalypsu tučňákům, kteří potřebují krmit svá mláďata. Oceán kolem ostrova je také domovem kolonií tuleňů a velryb a jde i o jednu z největších rybolovných oblastí na světě.

Podle Tarlinga ledovec způsobí devastaci mořského dna, když drhne o houby, křehké hvězdice, červy a mořské ježky. Tyto komunity ve své tělesné tkáni a okolním sedimentu ukládají velké množství uhlíku. Poškození ledovcem uvolní tento uložený uhlík zpět do vody a případně do atmosféry, což má negativní dopady.

Všechny dopady cesty ledovce A68a do Jižní Georgie ale nemusí být negativní. Například během cestování přes otevřený oceán ledovce vylučují obrovské množství minerálního prachu, který obohatí oceánský plankton kolem, což mu prospěje a znásobí se v potravinovém řetězci. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama