Při používání mobilů a notebooků v zimě děláme chyby, které škodí bateriím

Při používání elektroniky v zimě platí, že čím nižší jsou teploty, tím rychleji se baterie vybíjí / BatteryShop.cz
Nízké teploty ovlivňují fungování akumulátorů. Tento fakt je už všeobecně známý, ale i přesto nás v zimě překvapí rychle se vybíjející baterie telefonu, tabletu či notebooku.

Moderní elektronické přístroje fungují díky li-ion či li-pol bateriím, které nejlépe slouží při teplotách okolo 20 stupňů Celsia. Nízké teploty, které v zimě panují, však omezují chemické procesy uvnitř akumulátoru. V důsledku toho klesá jeho kapacita a rychleji se vybíjí. Proto je třeba smartphony, notebooky a další elektroniku chránit před chladem.

Často na nutnost chránit baterie v mrazu zapomínáme a dopouštíme se běžných chyb. "Nejčastějším problémem je ponechání notebooku či jiného přístroje v autě. Teplota v autě rychle klesá a s tím se snižuje i kapacita akumulátoru. Dále pak se výdrž baterie rychle snižuje při používání smartphonů přímo venku při nízkých teplotách," říká Radim Tlapák z BatteryShop.cz. Dnes jsou již běžně dostupné speciální rukavice, ve kterých lze ovládat dotykové telefony či tablety. Ruce jsou tak chráněny proti chladu, telefon je však přímo vystaven nepříznivému počasí a začne se rychle vybíjet. Proto v mrazu telefony venku používejte vždy jen na co nejkratší dobu a poté přístroj uschovejte.

Chybou je také nošení elektroniky ve vnějších kapsách batohů či bund. V těchto prostorách jsou přístroje chráněny jen tenkou vrstvou látky a nejsou tak dostatečně izolovány od chladu. Rychle mohou prochladnout a postupně se vybít. Lidé tak vytáhnou mobil z kapsy a jsou překvapeni, že je už vypnutý. V mrazech je proto lepší nosit přístroje ve vnitřních kapsách, kde jsou zahřívány tělesnou teplotou.  

Pokud byl smartphone či notebook v mrazu jen omezenou dobu, pak se nemusíme obávat, že bude jeho baterie poškozena trvale. Kapacita akumulátoru se po zahřátí přístroje zase vrátí do normálu.

"Běžně se ale dopouštíme chyby, když nabíjíme ještě prochladlý přístroj. Napájení je třeba zahájit, až se teplota baterie vrátí alespoň na 15 stupňů Celsia," doplňuje Radim Tlapák. Stejně tak škodlivé je, když se snažíme zahřátí akumulátoru urychlit a dáme jej přímo na radiátor nebo k jinému zdroji tepla, zejména k otevřenému ohni. Vysoké teploty jsou totiž pro baterii stejně škodlivé jako ty nízké a mohou akumulátor nevratně poškodit.

Při používání elektroniky v zimě je třeba si pamatovat pravidlo, že čím nižší jsou teploty, tím rychleji se baterie vybíjí. Například při 0 stupních Celsia klesne kapacita akumulátoru o 20 %, ale při mínus 20 stupních klesá kapacita už o 40 %. Podle toho je třeba o smartphony či notebooky v zimě pečovat a poskytovat jim dostatečnou ochranu před chladem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama