Téměř polovina Čechů nakupuje v čínských e-shopech, stále častěji chytrým telefonem

S krádeží při platbě přes internet se v loňském roce setkalo 6 % dotázaných / Pixabay
Prakticky každý Čech nakoupil v roce 2020 něco na internetu, přesněji 99 % procent z nás. Dlouhodobě jsou populární i nákupy v cizině, nejčastěji v Číně, kde i v loňském roce nakoupilo 40 % Čechů.

Při výběru obchodu rozhoduje předchozí zkušenost a dobré jméno či značka. Bezpečnostní aspekty spíše podceňujeme.

S krádeží při platbě přes internet se v roce 2020 setkalo 6 % dotázaných. Vyplývá to z průzkumu zaměřeného na nakupování online, který realizovaly společnosti ESET a Seznam.cz.

Rapidně přibylo Čechů, kteří nakupují z mobilního telefonu. Nejpopulárnějším zařízením pro nákupy zůstávají ale notebooky (64 %), přestože v posledních letech sledujeme mírný pokles, následované právě smartphony (58 %), jejichž podíl stoupl meziročně o 10 %. Na stolním počítači nakupuje online necelá polovina uživatelů.

Výjimkou nejsou ani nákupy ze zahraniční. Podle dat preferuje čínské e-shopy 40 % uživatelů, evropské pak 31 %. Méně populární jsou pak obchody z USA, v těch nakupuje jen 11 % Čechů. Popularita zahraničních e-shopů se od roku 2017 nijak výrazně nezměnila.

Uživatelé si vybírají konkrétní obchod podle bezpečnosti nákupu (67 %), předchozí dobré zkušenosti (49 %) a podmínek pro nákup (48 %). Nejlevnější obchod si vybere jen třetina uživatelů.

Předchozí dobrou zkušenost považuje za důkaz bezpečnosti 82 % nakupujících, na zvuk značky dá 72 % a 68 % za důkaz bezpečnosti považuje pozitivní recenze jiných uživatelů.  Jen třetina Čechů si zkontroluje, zda e-shop využívá šifrování, pětina se zajímá o bezpečnostní certifikáty. Desetina uživatelů ale bezpečnost neřeší vůbec.

Mohlo by vás zajímat

Reklama