Probouzejí se po desetiletí spící sopky, obyvatelé některých karibských ostrovů již opouští své domovy

Pro východní Karibik není sopečná činnost ničím výjimečným / Pixabay
Obyvatelé ostrova Svatý Vincenc a souostroví Grenadiny jsou ve vážném nebezpečí. K životu se totiž probudil po celá desetiletí spící vulkán Soufrière. Místní úřady vyhlásily oranžový stupeň výstrahy, tedy druhý nejvyšší.

Znamená to, že sopka může vybuchnout v následujících 24 hodinách. Při její poslední erupci v roce 1902 zahynulo přes tisíc lidí.

Vláda ostrova Svatý Vincenc, v jehož severní části se vulkán nachází, vyzvala obyvatele v jeho blízkosti, aby okamžitě opustili své domovy. Podle agentury CDEMA, která koordinuje bezpečnost Karibiku, sopka chrlí sopečný popel, plyny a páru. 

K erupci Soufrière došlo již dvakrát. Poprvé v roce 1979, událost si díky včasnému varování obyvatel ostrova nevyžádala žádné oběti. Při výbuchu v roce 1902 však zahynulo 1600 lidí.

Soufrière není pro karibské ostrovy a jejich obyvatele jedinou hrozbou. Na nedalekém ostrově Martinik bylo vyhlášeno žluté riziko. Důvodem byly seismické otřesy pod vulkánem Mont Pelée. Nestalo se tak od roku 1932, kdy došlo k poslední erupci. Ještě předtím však sopka Mont Pelée vybuchla v roce 1902, kdy zabila 30 tisíc lidí. 

Podle vědců spolu aktivita sopek nesouvisí. „Není to tak, že když vybuchne jedna sopka, nastane erupce i u ostatních. Je to spíše náhoda,“ řekl vulkanolog Erik Klemetti z Denison University v Ohiu. 

Pro východní Karibik není sopečná činnost ničím výjimečným. V oblasti se nachází 19 aktivních sopek, přičemž 17 z nich leží na 11 ostrovech. Dva podmořské vulkány pak leží nedaleko ostrova Grenada.

Mohlo by vás zajímat

Reklama