Vědci vyvinuli solární komín, který pročistí vzduch v domě

Solární energii lze využít různými způsoby, například i pro přirozené větrání budov / Pixabay
Na střeše buštěhradských laboratoří Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT běží v plném provozu zajímavá věc - solární komín.

Toto zařízení využívá akumulovaného tepla ze slunečního záření pro přirozené větrání budov. Díky tomu je možné větrat delší dobu bez potřeby elektrické energie.

Výzkumné oddělení Kvality vnitřního prostředí ČVUT UCEEB zhotovilo funkční vzorek solárního komínu, který se od podobných typů zařízení liší třemi prosklenými dutinami.

V nich sluncem ohřátý vzduch zabraňuje turbulentnímu proudění a zvyšuje tím efektivitu přirozeného větrání, které funguje i během výpadků dodávky elektrické energie. Cílem experimentálního provozu je kvantifikovat přínos pro větrání budovy v podmínkách České republiky a provést porovnání s běžným šachtovým větráním. V současné době běží sběr dat a jejich průběžné vyhodnocování.

Solární komín je vysoký 4,5 metru. Má přibližně čtvercový půdorys o rozměrech: 0,9 x 0,75 m. Prosklená část je zasklena tepelně izolačním dvojsklem. Dutina je uvnitř opatřena černým nátěrem a rozdělena dvěma skleněnými přepážkami. Zadní stěna a boční stěny jsou izolovány tepelnou izolací o tloušťce 120 mm.

Nahoře je komín zakončen dvěma větrnými korouhvemi. Tento typ je konstrukčně a rozměrově navržen tak, aby umožňoval využití pro jednotlivé byty bytového domu. Může být umístěn na střeše nebo na fasádě objektu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama