Umělá inteligence přináší revoluci pro fitness tracking

S funkcí Auto Track mohou trénující automaticky sledovat své fitness aktivity bez manuálního zásahu / Bosch
Dřepy, sedy lehy nebo trénink s kettlebellem: druhů fitness cvičení je dnes nekonečné množství. Mnoho fitness trackerů nebo chytrých hodinek však může sledovat pouze omezený počet aktivit a ne vždy spolehlivě detekují cvičení z důvodu různých stylů pohybu, přístrojů, výšky a úrovně výkonu uživatelů.

Jako řešení tohoto problému vyvinula společnost Bosch Sensortec zcela nový samoučící snímač pohybu, který propůjčuje umělou inteligenci (AI) elektronickým přístrojům nositelným na těle nebo uchu, tzv. Wearables příp. Hearables: samoučící se AI snímač BHI260AP.

Senzor umožňuje výrobcům Wearables příp. Hearables nabízet vysoce personalizovaný fitness tracking – pomocí samoučícího se AI softwaru integrovaného do senzoru. Rozpoznává a reaguje na mnoho různých pohybů a může se naučit jakoukoli novou fitness aktivitu založenou na opakujících se rutinách. Uživatelé tak mohou být zároveň trenéři i trénující.

„Samoučící se senzor umělé inteligence způsobí revoluci v používání fitness přístrojů – od dnešního velmi jednostranného přístupu k interaktivnímu způsobu tréninku,“ říká Dr. Stefan Finkbeiner ze společnosti Bosch Sensortec. „Tento nový snímač kombinuje zkušenosti z oblasti inteligentních pohybových senzorů s naší vysokou kompetencí v inovativním vývoji softwaru.“

Samoučící se AI software pro nový senzor Bosch Sensortec je k dispozici se standardní sadou více než patnácti přednastavených fitness aktivit, takže jej lze okamžitě použít. Kromě toho nabízí čtyři funkce produktu: Učení, personalizace, automatické sledování a optimalizace. V režimu učení může každý uživatel přidat nové fitness aktivity, které nebyly původně podporovány, a přizpůsobit tak zařízení svým individuálním potřebám. Funkce personalizace umožňuje uživatelům přizpůsobit stávající, předprogramované aktivity vlastnímu individuálnímu stylu, čímž zvyšuje přesnost počítání kalorií a analýzy aktivity.

S funkcí Auto Track mohou trénující automaticky sledovat své fitness aktivity bez manuálního zásahu a analyzovat jejich intenzitu v průběhu času na základě typu a počtu aktivit – to umožňuje vytrvalostní a silový trénink. Kromě toho mohou výrobci přidat nové fitness aktivity, aniž by museli upravovat software nebo mít přístup k originálnímu záznamu. Nová, přenosná cvičení mohou poskytovat trenéři nebo elitní sportovci, což uživatelům umožňuje srovnávat se s těmi nejlepšími a učit se od odborníků nebo známých. Tyto vlastnosti zvyšují přidanou hodnotu Wearables a Hearables a pomáhají výrobcům přístrojů diferencovat.

Vzhledem k tomu, že AI běží na samotném senzoru (edge AI), není zapotřebí připojení ke cloudu nebo smartphonu. Data zůstávají soukromá, aktivity lze průběžně sledovat a analyzovat bez připojení k internetu. Edge AI také minimalizuje latenci a spotřebu energie, takže uživatelé získají rychlou zpětnou vazbu v reálném čase a nemusí tak často nabíjet svá zařízení.

Mohlo by vás zajímat

Reklama