Systémem varujícím před vozidlem v protisměru budou jako první na světě vybaveny automobily Škoda

 
Další 1 fotografie v galerii
Díky nové aplikaci infotainmentu dostanou řidiči život zachraňující varování přímo na displej přístrojové desky vozidla / Bosch
„Pozor, jede proti vám řidič v protisměru!“ Každý toto varování asi zná. Vozidla v protisměru na dálnici často způsobují kritické situace a bohužel i vážné nehody se smrtelnými následky.

Pomocí cloudového varování před vozidlem v protisměru vyvinula společnost Bosch řešení, které před takový vozidlem varuje všechny ohrožené účastníky silničního provozu před nebezpečím během několika sekund – a mnohem rychleji než dopravní hlášení.

Škoda je od nynějška prvním výrobcem automobilů na světě, který používá varování před vozidlem v protisměru od společnosti Bosch. Díky nové aplikaci infotainmentu dostanou řidiči život zachraňující varování přímo na displej přístrojové desky vozidla. 

Škoda bude od prvního čtvrtletí roku 2021 nabízet svou dopravní aplikaci (Traffication) s varováním před vozidlem v protisměru od firmy Bosch v řadě modelů, konkrétně Škoda SUPERB, SCALA, KAMIQ, KAROQ a KODIAQ. Další modely vozidel budou následovat později v roce 2021. 

Naštěstí se nehody způsobené vozidlem v protisměru stávají zřídka, ale pokud k nim dojde, mají obvykle vážné následky. Vzhledem k tomu, že každá třetí jízda v protisměru skončí po 500 metrech – a v nejhorším případě fatálně – je varování před nepředvídatelným nebezpečím prostřednictvím dopravního hlášení velmi zpožděné.

Díky cloudovému varovnému systému Bosch přímo v hlavní jednotce (Head Unit) vozidel Škoda chtějí obě společnosti nyní dále snižovat počet nehod způsobených řidiči jedoucími v protisměru. Pokud se vozidlo přiblíží k vjezdu nebo výjezdu z dálnice, systém automaticky odešle současnou polohu GPS anonymně do cloudu. Aktuální pohyb vozidla je poté v cloudovém prostředí Bosch porovnán s povoleným směrem jízdy. V případě nepřípustných odchylek je řidič upozorněn na nesprávnou jízdu pomocí varování na displeji. A to nejlepší: Varování se objeví během několika málo sekund, a proto ve většině případů předtím, než řidič najede na dálnici.

Bosch a Škoda navíc plánují okamžitě předávat varování všem blížícím se účastníkům silničního provozu v nebezpečné oblasti. „Čím více vozidel je propojeno s varováním před vozidlem v protisměru od společnosti Bosch, tím hustší je neviditelná bezpečnostní síť,“ říká Pillin. Při opuštění oblasti nájezdu nebo výjezdu dálnice se výměna dat mezi vozidlem a cloudem znovu přeruší. Vedle zahájení sériové výroby varování před vozidlem v protisměru ve společnosti ŠKODA jedná společnost Bosch s dalšími výrobci automobilů, aby se tato funkce dostala do výbavy co nejvíce vozidel.

Varování před vozidlem v protisměru prostřednictvím cloudu od Bosche je k dispozici jako aplikace pro smartphony od roku 2018 a nyní jej využívá 25 partnerů v Evropě. Díky tomu je k dispozici celkem 26 milionům uživatelů. Softwarový modul je integrován do chytrých aplikací rádiových stanic, poskytovatelů streamovacích, navigačních služeb a zpráv.

Mohlo by vás zajímat

Reklama