Již v pondělí startuje festival Týden mozku, nabídne přednášky i pokusy

Pilířem festivalu budou popularizační přednášky od předních českých odborníků / tydenmozku.cz
Desítky populárních přednášek, trénink paměti, virtuální prohlídku či filmy nabízí letošní festival Týden mozku, který odstartuje 15. března. Poprvé za svou historii se kvůli stávající situaci uskuteční kompletně online.

Tradičně oblíbené a hojně navštěvované přednášky i doprovodný program tak budou dostupné ještě většímu publiku se zájmem o novinky ve výzkumu mozku a neurovědách, přístup je zdarma.

Hlavním pilířem festivalu budou tradičně popularizační přednášky od předních českých odborníků v oboru teoretických i klinických neurověd, které proběhnou ve všední dny.

Celkem jich bude třináct. Přednášet budou například neuroložka Soňa Nevšímalová, která představí pokroky ve spánkové medicíně, psychiatr Cyril Höschl s příspěvkem Neurobiologie deprese nebo neurokouč a vědec z Fyziologického ústavu Akademie věd Aleš Stuchlík, který představí „Vesmír v naší hlavě“. Všechny přednášky se budou vysílat na Facebooku festivalu a YouTube Akademie věd ČR.

Ani v online prostředí nepřijdou diváci o možnost klást vědcům dotazy k danému tématu. Na každou přednášku plynule naváže diskuse, během které přednášející otázky zodpoví. Diskusemi v průběhu celého týdne provedou moderátorky České televize Barbora Černošková a Lucie Křížková.

Ve spolupráci s mnoha organizacemi bude součástí festivalu také bohatý doprovodný program. Přednášky, jako například o Alzheimerově chorobě nebo o chemii psychedelických látek, doplní téměř dvacítka interaktivních příspěvků. Mezi nimi praktické workshopy na trénování paměti nebo efektivní metody učení a také pokusy k procvičení mozku pro menší děti od asi 6 let ve spolupráci se spolkem Debrujáři v sobotu dopoledne.

Díky virtuální prohlídce brněnského CEITECu lidé mohou nahlédnout do špičkově vybavené laboratoře a pod pokličku výzkumu mezinárodních vědců a vědkyň. Součástí festivalu jsou také filmy, dokument „Mozek. Evoluce“ dokonce ve spolupráci s festivalem populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) v premiéře.

Na programu jsou také diskuse nebo semináře. Na jednom si lidé mohou cvičit rozšiřování slovní zásoby díky povídkám, které začínají na stejné písmenko, další napoví, co se děje, když je mozek offline. Všechny informace o letošním festivalu jsou dostupné na www.tydenmozku.cz.

Mohlo by vás zajímat

Reklama