Supermasivní černá díra o hmotnosti tří milionů Sluncí se pohybuje velkou rychlostí vesmírem

Tým vědců spekuluje, že pohyb by mohl být následkem fúze dvou černých děr / NASA
Obrovská černá díra putuje vzdálenou galaxií rychlostí přibližně 176 000 km za hodinu. Vědci z Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku pozorovali neklidnou černou díru v galaxii J0437 + 2456, která leží asi 230 milionů světelných let od Země.

Týmu vědců není jasné, proč se černá díra pohybuje, protože tyto kosmické objekty jsou obvykle stacionární, ale možná se jedná o sloučení dvou děr nebo nezjištěnou druhou černou díru v pozorování. „Možná pozorujeme následky sloučení dvou supermasivních černých děr,“ řekl Jim Condon, astronom z Národní radioastronomické observatoře, který se studie zúčastnil.

Výsledek takového sloučení může způsobit, že se novorozená černá díra odrazí a je možné ji sledovat při zpětném rázu nebo při opětovném usazování. Vědci již dlouho předpokládali, že se vesmírem mohou pohybovat různé kosmické zvláštnosti, ale chytit je přímo při činu se ukázalo jako téměř nemožné.

Nejnovější objev je však dosud nejjasnějším případem supermasivní černé díry v pohybu. „Neočekáváme, že se supermasivní černé díry budou vesmírem pohybovat, většinou leží ve středu dané galaxie,“ řekl Dominic Pesce, astronom z Centra pro astrofyziku, který studii vedl. Jsou totiž tak těžké, že je obtížné je rozpohybovat.

Tým zahájil práci průzkumem 10 vzdálených galaxií, ve kterých superhmotné černé díry leží, a konkrétně těch, které obsahují vodu v jejich akrečních discích – spirálových strukturách, které se otáčejí dovnitř směrem k černé díře. Když voda obíhá kolem černé díry, vysílá tento obr laserový paprsek rádiového světla známý jako maser.
 
Když jsou studovány pomocí kombinované sítě rádiových antén technikou známou jako velmi dlouhá základní linie interferometrie (VLBI), mohou pomocí maserů velmi přesně měřit rychlost černé díry. To umožnilo týmu zúžit výběr na 9 z 10 supermasivních černých děr, které stály, takže zbyla jen jedna, která by mohla bloudit vesmírem.

Pozorovaná černá díra se nachází v galaxii J0437 + 2456 a pohybuje se rychlostí asi 176 000 km za hodinu směrem od středu této galaxie. Ačkoli tým spekuluje, že pohyb by mohl být následkem fúze nebo dříve nezjištěné druhé černé díry, existuje také možnost, že se může jednat o binární systém. K odhalení skutečné příčiny neobvyklého pohybu této supermasivní černé díry však budou nakonec zapotřebí další pozorování.

Mohlo by vás zajímat

Reklama