• redakce
  • Komerční sdělení
  • 23. března 2021
  • 10:39

Tiskněte úsporně a s ohledem k životnímu prostředí

Věděli jste, že výroba jednoho toneru spotřebuje asi 5 litrů surové ropy? / istockphoto.com
Existuje spousta možností, jak ušetřit za tisk. Řada z nich je navíc šetrná k přírodě – a tisknete-li v kanceláři, vysloužíte své společnosti nálepku „eco-friendly“ podniku. Pojďme se podívat na nejefektivnější tipy pro úsporný tisk.

Tiskněte jen to, co opravdu potřebujete I dnes se najdou firmy, které tisknou a archivují každý důležitější e-mail, který jim dorazí. V řadě případů je osud těchto výtisků jasně nalinkovaný: několik let slouží jako lapače prachu a poté skončí ve skartovačce. Odborníci dokonce odhadují, že až polovina vytištěných dokumentů nemá ve skutečnosti žádné využití. 

Základní pravidlo úsporného tisku proto zní: pokud určitý dokument nepotřebujete tisknout, netiskněte jej. Jděte s trendem bezpapírových kanceláří (či domácností) a vždy se zamyslete, zda neexistuje alternativa, při které se lze tisku vyhnout. 

Např. vouchery a jízdní doklady můžete nahrát do chytrého telefonu. E-mailovou korespondenci a důležité dokumenty lze zase archivovat v bezpečných cloudových úložištích, které si drží hned několik záloh.

Využijte repasované či alternativní tonery

Věděli jste, že výroba jednoho toneru spotřebuje asi 5 litrů surové ropy? Jeden barel ropy je tak možné proměnit ve 30 náplní pro tiskárny. Jistě nám dáte za pravdu, že existuje spousta daleko lepších způsobů, jak tuto cennou surovinu využít.

Radost přírodě (a své peněžence) uděláte nákupem repasovaných tonerů. Vyrábí se z použitých, znovu naplněných originálních tonerů. Repasované tonery jsou levnější a umožňují recyklovat plastové obaly originálních tonerů, které by jinak skončily v nebezpečném odpadu (jejich likvidace je poměrně náročná).

Mimochodem – pokud tisknete z originálních náplní, nezbavujte se jich. Řada společností je vykupuje. Některé vám je dokonce za poplatek doplní a pošlou zpět.

Efektivní metodu, jak ušetřit za tisk, představují alternativní (kompatibilní) tonery. Tyto náplně nejsou od výrobců tiskáren – vyrábí je nezávislé firmy. Z pohledu kvality snesou alternativní náplně renomovaných výrobců srovnání s originálními tonery. Jejich použití je bezpečné a výsledný tisk je na vysoké úrovni.

Proč je tedy kupovat? Důvod je jednoduchý: alternativní tonery jsou oproti těm originálním až 4krát levnější. Neplatíte totiž za značku, ale za funkci.

Tiskněte v úsporném režimu (a oboustranně)

Ne každý výtisk slouží k oficiálním účelům, jako je komunikace s úřady, obchodními partnery či zákazníky. U řady dokumentů záleží především na jejich obsahu; na formě příliš nesejde. Díky tomu můžete významně snížit finanční i ekologické náklady na tisk:

  • tiskněte oboustranně (funkce duplex u některých tiskáren),
  • využijte tzv. úsporný černobílý tisk (má nižší spotřebu barvy, neovlivňuje ale čitelnost vytištěného textu; u některých tiskáren jej najdete pod označením „ekonomický mód“),
  • na jednu stranu A4 vytiskněte 2 stránky v 50% měřítku (snižuje spotřebu papíru),
  • používejte ekologické fonty, např. EcoFont (snižují spotřebu barvy až o 30 %).

Mohlo by vás zajímat

Reklama