Češi se nenechají napálit, neplatí výkupné za odšifrování dat zablokovaných ransomwarem

Ransomware je typ malwaru, který zločinci využívají k vydírání obětí / Kaspersky
Češi jsou velmi disciplinovaní v otázce, zda platit či neplatit výkupné za odšifrování dat zablokovaných ransomwarem. V loňském roce získali kybernetičtí vyděrači platby pouze od 6 % obětí v České republice.

Z celosvětového hlediska za odšifrování dat zaplatila více než polovina napadených (56 %), vyplývá z průzkumu bezpečnostní společnosti Kaspersky, kterého se zúčastnilo 15 tisíc respondentů. 17 % z nich však ani platba tučného výkupného nezaručila obnovení přístupu k datům.

S rostoucím povědomím o různých druzích kybernetických hrozeb ale existuje důvod k optimismu, že úspěšnost ransomware kampaní klesne. Ransomware je typ malwaru, který zločinci využívají k vydírání obětí. Zašifrují data na napadeném zařízení a poté požadují výkupné za poskytnutí dešifrovacího klíče. 

Procento obětí, které v loňském roce zaplatily výkupné za obnovení přístupu k zašifrovaným datům, bylo nejvyšší ve věkové skupině 35 až 44 let. Dvě třetiny (65 %) napadených z této věkové kategorie přiznalo, že útočníkům zaplatily požadované výkupné.

Podobně ochotné byly i oběti ve věku 16 až 24 let, které zaplatily v 52 % případů. Naopak mezi uživateli staršímiu 55 let připustilo platbu výkupného pouze 11 % respondentů, takže se ukazuje, že pravděpodobnější úspěch mají útočníci u mladších obětí.

Bez ohledu na to, zda oběť zaplatila, či nikoli, pouze v 29 % případů se po útoku ransomwarem podařilo obnovit všechny zašifrované soubory. Polovina napadených (50 %) nadobro přišla alespoň o část souborů, 32 % zaznamenala ztrátu podstatného množství dat (v České republice dokonce 40 %) a 18 % přišlo jen o jejich malou část.

Ovšem 13 % obětí zůstalo prakticky bez kompletních dat, která se už nikdy nepodařilo obnovit (v tuzemsku to bylo 12 %).

Mohlo by vás zajímat

Reklama