Nový online nástroj řadí viry podle rizika přenosu ze zvířat na lidi

Asi 250 virů je tzv. zoonotických, tedy těch, které se rozšířily ze zvířat na lidi / Pixabay
Koronavirus SARS-CoV-2 je nejnovějším patogenem, který se přenáší ze zvířat na lidi, ale stovky tisíc dalších virů číhajících na zvířatech by mohly představovat podobnou hrozbu.

Nový online nástroj nyní řadí viry podle jejich potenciálu přenosu ze zvířat na lidi a schopnosti způsobit pandemii. Nástroj "SpillOver" vytváří seznam nově objevených zvířecích virů, které představují největší hrozbu pro lidské zdraví. 

Nástroj s otevřeným přístupem mohou použít další vědci a úředníci ke studiu virů, snižování rizika jejich přenosu a vyvíjení vakcín a léků. „SARS-CoV-2 je jedním příkladem z mnoha tisíců virů, které se mohou přenášet ze zvířat na člověka,“ uvedla Zoë Grangeová, která vedla vývoj SpillOveru jako postdoktorandská výzkumná pracovnice One Health Institute na Kalifornské univerzitě v Davisu (UC Davis).

V lidské populaci se dosud objevilo celkem sedm koronavirů. Všechny mají zoonotický původ.

Asi 250 virů je „zoonotických“, tedy těch, které se rozšířily ze zvířat na lidi, a odhaduje se, že více než 500 000 virů má potenciál přenosu. U každého viru ale není přenos stejně pravděpodobný. Vědci tedy vytvořili „kreditní“ skóre pro viry jako způsob hodnocení a srovnání rizik. Při stanovení skóre nástroj zvažuje 32 rizikových faktorů spojených s virem a jeho hostitelem, například kolik zvířecích druhů virus infikuje a jak často lidé interagují s divokými zvířaty v oblastech, kde byl virus detekován.

Poté vědci použili tento nástroj k hodnocení 887 divokých virů na základě jejich rizika přenosu (většina virů zahrnutých v žebříčku je nově objevená, ale o některých je již známo, že jsou zoonotické). Top 12 virů tvořily známé zoonotické patogeny, přičemž na prvním místě byl virus Lassa, na druhém SARS-CoV-2 a na třetím Ebola. Hlavním zvířecím hostitelem viru Lassa jsou krysy a v případě Eboly netopýři. Hlavním zvířecí hostitel pro SARS-CoV-2 není znám, ale infikuje norky, lvy a tygry. Autoři uvedli, že tento výsledek očekávali a použili jej k ověření nástroje.
 
Proč se SARS-CoV-2 neumístil na první příčce? Nástroj ukazuje potenciál budoucího přenosu. Některé důležité informace o SARS-CoV-2 zůstávají neznámé, například počet hostitelských druhů, které infikuje. Mohl by se dostat na první místo, pokud o něm bude známo více.

Mezi viry, které ještě nejsou zoonotické, byl nejvýznamnější koronavirus 229E (kmen netopýrů), který infikuje netopýry v Africe a je ze stejné virové rodiny jako SARS-CoV-2. Významný je i koronavirus PREDICT CoV-35 z rodiny koronavirů, který infikuje netopýry v Africe a jihovýchodní Asii. SpillOver je platforma, která umožňuje dalším výzkumným pracovníkům přispívat údaji o virech, které jsou již na seznamu, nebo přidávat viry do seznamu. Jejich pořadí se může s novými informacemi měnit.

Mohlo by vás zajímat

Reklama