Továrna budoucnosti je variabilní, propojená a flexibilní

Smart Item Picking je samoučící se robotický systém / Bosch
Jak funguje továrna budoucnosti? Poptávka určuje takt, produkt určuje proces. Stroje a roboty se neustále přeskupují. Autonomní dopravní prostředky dodávají komponenty, sofistikovaná robotika uchopuje a třídí obrobky, asistenční systémy podporují pracovníky a umělá inteligence přebírá kontrolu kvality. Procesy a stavy strojů lze kdykoliv zobrazit díky softwaru Průmyslu 4.0. Řízení zůstává pevně v lidských rukou.

Továrna budoucnosti je mobilní – s inteligentní podlahou od společnosti Bosch Rexroth je i podklad flexibilní a přizpůsobuje se výrobě. Energie se přenáší bezkontaktně, tzv. snímače zatížení v podlaze rozpoznávají osoby a měří hmotnost strojů a zařízení.

Světelné pásky LED neustále zobrazují nastavitelné jízdní a pěší cesty. Komunikace mezi systémy a stroji je rovněž bezdrátová. Inteligentní podlaha je nyní k dispozici pro pilotní zákazníky. Ve spolupráci s různými partnery vyvinula společnost Bosch nové funkce, jako je podlahový modul s integrovanou bezpečnostní spínací podložkou. V případě neoprávněného přístupu automaticky vypne stroje.

Divize Special-purpose machinery společnosti Bosch na základě modulárního výrobního systému demonstruje, jak proměnlivá bude výroba v budoucnosti. Základem je platforma se standardizovanými hardwarovými a softwarovými rozhraními.

Všechny ostatní procesní moduly, například pro procesy spojování nebo testování, jsou integrovány flexibilně podle potřeby. Ať už zaměstnanci montují díly na asistovaném ručním pracovišti, pracují společně s kolaborativním robotem nebo jsou manipulační a přepravní procesy prováděny autonomně – stupeň automatizace je libovolně škálovatelný.

Prostřednictvím ctrlX AUTOMATION hardware a software srůstá. Díky první otevřené automatizační platformě s podporou 5G na trhu mohou uživatelé využívat aplikace od společnosti Bosch Rexroth nebo od poskytovatelů třetích stran, případně mohou sami vytvářet aplikace a nabízet je prostřednictvím platformy dalším společnostem. ctrlX AUTOMATION podporuje více než 30 komunikačních rozhraní a standardů pro výměnu dat; programovací jazyky lze volně zvolit.

Nexeed Industrial Application System od společnosti Bosch Connected Industry nabízí také maximální flexibilitu. Software Průmyslu 4.0 se skládá z konkrétních aplikací vyvinutých společně se zákazníky. Příklad: Díky přizpůsobenému řešení Nexeed jsou zaměstnanci berlínského závodu společnosti Osram vždy informováni o stavu strojů a systémů prostřednictvím aplikace. Nadcházející práce údržby nebo dodávky materiálu lze přehledně zobrazit, organizovat a vyhodnocovat online.

Smart Item Picking je samoučící se robotický systém, který bude v budoucnu podporovat pracovně náročné vychystávací úlohy v intralogistice. Systém používá bezmodelový přístup, takže dokáže rozpoznat a spolehlivě uchopit i nové objekty.

Pomocí dat z provozu a nejnovějších metod umělé inteligence je rozpoznávání objektů v systému zdokonaleno pro každou konkrétní aplikaci a strategie uchopení je optimalizována. Modulární systém s hardwarovými a softwarovými moduly umožňuje vychystávání širokého portfolia jednotlivých dílů, jako jsou například drogistické zboží v kartonech nebo náhradní díly na dopravníkový pás. Systém spolehlivě zpracovává více než 600 položek za hodinu. Úspěšnost je 99 procent.

Automatický výrobní asistent APAS způsobil revoluci v interakci mezi člověkem a strojem. APAS assistant bez ochranného krytu spolupracuje bezpečně s lidmi. APAS inspector je zodpovědný za automatickou optickou kontrolu obrobků. Díky umělé inteligenci lze systém kdykoli přeškolit. Tím se zvyšuje míra detekce, aniž by bylo nutné mít rozsáhlé programátorské dovednosti.

Track and Trace zajišťuje potřebnou transparentnost při cestě výrobků k prodejcům a zákazníkům: Logistické řešení monitoruje přepravu. Senzory a brány pravidelně odesílají informace o poloze a stavu zpracování zboží. Logistici vždy vědí, kde se nachází a zda dorazí včas. Track and Trace pomáhá udržovat dodavatelské řetězce v chodu.

Mohlo by vás zajímat

Reklama