Vědci našli způsob, jak v kompostu rozložit plast bez vzniku mikroplastů

Rozložitelné plasty jsou s ostatními plasty z velké části vyráběny z ropy / Pixabay
Přidáním laboratorně modifikovaných enzymů do rozložitelných plastů se obaly, nákupní tašky a vidličky mohou stát kompostovatelnými bez vzniku mikroplastů. Podle výsledků studie publikované v časopise Nature tyto enzymy degradovaly plastový film, který se do dvou týdnů rozpadl v klasickém kompostu i ve vodě.

Ting Xuová, výzkumnice v oblasti polymerů na Kalifornské univerzitě v Bekeley občas sbírá kompost pro zahrádku svých rodičů. Pravidelně v něm nachází kousky rozložitelného plastu. Ten sice vypadá jako šetrnější k životnímu prostředí, ale není.

Rozložitelné plasty jsou s ostatními plasty z velké části vyráběny z ropy. Ale s tím rozdílem, že mají schopnost se rozložit. V půdě ovšem zůstávají v podobě plastových mikročástic. Většina rozložitelných plastů je navíc vyvážena na skládky, kde se rozpadá pomaleji. Přidáním enzymů do rozložitelných plastů můžeme tento proces urychlit. Enzymy se shlukují a náhodně „stříhají“ jejich molekulární řetězce. Vede to však k neúplnému rozpadu. Co s tím?

Xuová přidala jednotlivé enzymy s vlastní degenerativní složkou, díky které se neshlukovaly a nerozpadly, do dvou rozložitelných plastů v kompostu a vodě. Jednotlivé enzymy přerušily každý článek molekulárních řetězců plastů a kompletně je rozložily.
 
Přidávání enzymů do plastu jej obvykle prodraží a zhoršuje jeho vlastnosti. Enzymy z laboratoře Xuové ale údajně tvoří pouze 0,2 % celkové hmotnosti jejího plastu, srovnatelně silného a pružného jako ty užívané pro výrobu nákupních tašek, což by nemělo mít takový vliv.
 
Metoda bohužel zatím nefunguje u všech plastů, jejichž molekulární struktury se liší. Tým Xuové na objevenou metodu podal patentovou přihlášku a založil start-up, který ji má komercializovat. „Chceme, aby to bylo v každém obchodě s potravinami,“ hovoří o cílech Xuová. Pokud vědci své cíle naplní, stačí takový plast umístit do kompostu či vody a do pár týdnů se bezpečně rozloží.

Mohlo by vás zajímat

Reklama