Sonda Osiris-REx se vrací na Zemi s informacemi o vzniku sluneční soustavy

Sonda měla pouze pár sekund k tomu, aby vysála co nejvíce vzorků z asteroidu / NASA
Sonda Osiris-REx se po přistání na asteroidu Bennu, z něhož úspěšně odebrala několik set gramů vzorků prachu a horniny, po třech letech vrací zpět k Zemi. Její náklad nám může poskytnou cenné informace o formování naší sluneční soustavy.

Mise sondy Osiris-REx odstartovala v roce 2016. Cílem NASA bylo získat vzorky materiálu z 200 milionů mil vzdáleného asteroidu Bennu o rozměrech Empire State Building.

Bennu je uhlíkový asteroid. V jeho horninách jsou podle astronomů uloženy chemické pochody z doby vzniku sluneční soustavy před více než 4,5 miliardami let, když se zrodilo Slunce a jednotlivé planety. Budeme mít tedy v rukou prvotní části sluneční soustavy, které odemknou svá tajemství dalším generacím vědců.

Sonda Osiris-REx se po dvouleté cestě k asteroidu přiblížila v roce 2018. Kvůli hornatému povrchu a odlétajícím úlomkům bylo nutné zmapovat povrch Bennu a najít oblasti bezpečné pro odběr vzorků.
 
Po několika měsících analýzy bylo ke sběru určeno místo o rozloze 8 metrů pojmenované jako Nightingale (slavík). Zatímco vizualizační systém Osiris-REx pomáhal vyhnout se případným nástrahám, jako byl kámen o rozměrech dvoupatrového domu Mound Doom (Hora zkázy či beznaděje), sonda měla pár sekund k tomu, aby „vysála“ co nejvíce vzorků.
 
NASA v pondělí 10. května odpoledne potvrdila, že Osiris-REx se po riskantní, ale úspěšné akci odlepila od asteroidu a putuje k poloze, kde by se Země měla nacházet za dva roky. Jakmile se k Zemi 24. září v roce 2023 přiblíží asi na 10 000 kilometrů, nad vojenskou oblastí v Utahu upustí kapsli s kousky Bennu.
 
Pokud vše půjde podle plánu, Osiris-REx se na Zemi vrátí s největším vzorkem z vesmíru, jaký NASA od návratu astronautů Apolla s měsíčními kameny shromáždila. Osiris-REx se však po úspěšném doručení nákladu na Zemi nevrátí. Několik týdnů před splněním úkolu dojde k upravení kurzu k jinému asteroidu.
 
Dopravení vzorků na Zemi není bez rizik. Pokud manévr neproběhne ve správné výšce, kapsle se od atmosféry může odrazit jako oblázek skákající po hladině jezera, nebo v ní v důsledku tření a horka shoří. Pokud by se při setkání sondy a Země nepodařilo materiál uvolnit, astronomové mají záložní plán, jak ji od nás odklonit a zkusit to znovu v roce 2025.

Mohlo by vás zajímat

Reklama