Již mírná konzumace alkoholu mozku škodí, tvrdí oxfordští vědci

Nová studie vyvrací tvrzení, že alkohol mozku neškodí a že mu dokonce prospívá / Pixabay
Vědci z Oxfordské univerzity spojili konzumaci alkoholu i v malém množství s úbytkem šedé hmoty v mozku. Britská studie tak vyvrací zaběhlé přesvědčení, že pití alkoholu s mírou mozku neškodí. Ve skutečnosti je rizikovější než kouření či nadváha.

Jak vědecká literatura, tak velké množství výzkumů se v názoru na škodlivost alkoholu rozcházejí. Mírná konzumace je podle dřívějších studií mozku i jiným částem organismu prospěšná. Byla spojena s nižším rizikem úmrtí na infarkt či vysoký tlak, snižuje rizika vzniku cukrovky a prospívá mozkovým cévám.

Kartami teď zamíchali vědci z Oxfordské univerzity. Podle výsledků jejich studie, která zatím neprošla recenzním řízením a o níž informoval The Guardian, konzumace alkoholu mozku škodí i v malé míře u všech věkových kategorií. Vyvrací tak tvrzení, že alkohol mozku neškodí a že mu dokonce prospívá.

Studie oxfordských vědců zahrnovala údaje z britské biobanky 25 378 osob a informace o jejich spotřebě alkoholu získané formou dotazníků, snímky mozku z magnetické rezonance (MRI) a osobní údaje o věku, vzdělání a životním stylu.
 
Vědci na snímcích pozorovali zmenšení objemu šedé hmoty, která zpracovává informace, související s týdenní spotřebou alkoholu. Alkohol vysvětlil 0,8 procent jejího úbytku. Přispěl k tomu mnohem více než ostatní rizikové faktory, včetně kouření a nadváhy, uvádějí autoři práce.
 
Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index, BMI) a krevní tlak vazby mezi úbytkem šedé hmoty a konzumací alkoholu ještě posilují. Alkohol údajně způsobuje větší úbytek šedé hmoty u lidí s vysokým krevním tlakem.
 
„Neexistuje žádná mezní hranice, za kterou by bylo pití alkoholu škodlivé. Škodí jakékoliv množství alkoholu,“ uvedla pro The Guardian autorka práce Dr. Anya Topiwala z Oxfordské univerzity, jejímž cílem je přehodnocení současných norem o pití alkoholu a zohlednění účinků na mozek.
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama