Růst hodnoty kryptoměn láká kyberzločince, přibylo čtyřnásobně nových minerů

Se stoupající hodnotou bitcoinu a dalších kryptoměn zájem o minery narostl / Kaspersky
Minery jsou škodlivé programy, jejichž účelem je krást kryptoměny z napadených zařízení. Uživatelé si takový program často nainstalují nevědomky a on pak začne pomalu posílat různé typy kryptoměn útočníkům.

Ztráty jdou v některých případech až do milionů korun. Kyberzločinci si minery oblíbili už v roce 2018, během loňského roku ovšem jejich popularita postupně klesala. 

Jenže podle zprávy společnosti Kaspersky o malware za první čtvrtletí roku 2021 se situace v uplynulých měsících změnila.

Od února do března letošního roku narostl počet unikátních modifikací minerů více než na čtyřnásobek, tedy z 3 815 na 16 934. Celkem za první čtvrtletí objevili analytici společnosti Kaspersky 23 894 modifikovaných minerů. 

Zároveň rostl počet zákazníků společnosti Kaspersky, kteří se na svých zařízeních setkali s minery. Letos v lednu činil 187 746, v březnu dosáhl 200 045. Celkem se za první čtvrtletí 2021 s minery setkalo 432 171 unikátních uživatelů.

„Těžko takto brzy odhadovat, zda se trend z prvního čtvrtletí 2021 stane něčím trvalým. Na druhou stranu se zdá, že se stoupající hodnotou bitcoinu a dalších kryptoměn zájem o minery skutečně narostl. Pokud si kryptoměny během roku svou hodnotu udrží, lze očekávat, že se s minery budeme setkávat stále častěji,“ upozorňuje Jevgenij Lopatin, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama